All-electric of hybride warmtepomp: voordelen en verschillen

- Algemeen
All-electric of hybride warmtepomp: voordelen en verschillen

Een volledig elektrische warmtepomp zet je voor 100 procent in om je woning te verwarmen. Bij een hybride warmtepomp springt een cv-ketel op gas regelmatig bij. Da’s al meteen het grootste verschil tussen deze twee systemen. Lees er hier meer over. 

Volledig elektrische versus hybride warmtepomp 

Bij een hybride systeem levert de warmtepomp het grootste deel van de gevraagde warmte, maar soms — vooral op zeer koude dagen — neemt de cv-ketel deze taak op zich. Een warmtepomp haalt gratis energie uit de buitenlucht, maar heeft ook altijd een deel stroom nodig. Ga je voor hybride, dan combineer je een ecologische verwarmingsoplossing met fossiele brandstoffen (gas).  

Een all-electric warmtepomp is groener: deze installatie produceert warmte en sanitair warm water met gratis energie uit de natuur en werkt daarnaast voor zo’n 25 procent op elektriciteit. Bij winterse temperaturen zal het energieverbruik iets stijgen. 

Voor- en nadelen all electric-warmtepomp 

Een all-electric warmtepomp stoot 35 tot 95 procent minder CO2 uit dan een installatie op gas. Het is ook een veiligere verwarmingsoplossing, want er komt geen verbranding bij kijken. Daardoor is dit type warmtepomp ook eenvoudig in onderhoud! De aanvoertemperatuur van het cv-water ligt ten slotte tussen 35 en 55 °C, zo’n 20 graden lager dan bij een traditionele ketel. Zo bespaar je heel wat energie. Heb je zonnepanelen, dan zal je factuur nog meer dalen. 

Het grootste nadeel? Deze verwarmingsinstallatie is niet goedkoop. Vooral in een bestaande woning kunnen de kosten oplopen. Een all-electric warmtepomp vraagt om een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur en een hoge isolatiegraad om het binnen aangenaam warm te maken. Daarom is dit vooral bij nieuwbouw een populaire keuze. Je kunt wel subsidies aanvragen voor de installatie van bijvoorbeeld een lucht-waterwarmtepomp. Check onze subsidiemodule voor meer info. 

Voor- en nadelen hybride warmtepomp 

In een renovatieproject vind je soms een hybride verwarmingssysteem terug. Deze combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel kan water op een hoge temperatuur aanvoeren, waardoor je (meestal) je bestaande radiatoren kunt behouden. Al zijn lagetemperatuurradiatoren of vloerverwarming toch aangeraden voor een efficiënte en rendabele werking — zeker in de kamers die je vaak gebruikt, zoals de woonkamer.   

Wil je investeren in de toekomst, dan is een all-electric warmtepomp een betere keuze. Fossiele brandstoffen blijven niet eeuwig beschikbaar en we moeten allemaal ons steentje bijdragen in de energietransitie: Europa streeft naar een klimaatneutrale maatschappij in 2050. 

Duurzaam verwarmen met Thermastage 

Een all-electric Thermastage lucht-waterwarmtepomp is een bijzonder duurzame verwarmingsoplossing. Vul ons contactformulier in en vind een erkend installateur in je buurt. 

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter