Installatie lucht-waterwarmtepomp: waar komen de binnen- en buitenunit?

- Thermastage
Installatie lucht-waterwarmtepomp: waar komen de binnen- en buitenunit?

Stel jij je bij een lucht-waterwarmtepomp een groot, lomp toestel voor dat veel lawaai maakt? Dat is allerminst het geval. Een warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit, maar die zijn compact. Er bestaat geen algemene wet over waar deze onderdelen van een lucht-waterwarmtepomp moeten komen. Maar een strategisch gekozen plekje bezorgt je wel het hoogst mogelijke rendement. We geven je enkele richtlijnen.

Regel 1: binnenunit in goed geïsoleerde ruimte 

De binnenunit van je lucht-waterwarmtepomp neemt niet zo veel plaats in beslag, al hangt de grootte natuurlijk af van het model dat je kiest en het volume van je buffervat (dat het geproduceerde warme water opslaat). 

De Thermastage Compact Duo — met geïntegreerde boiler — is ongeveer even groot als een koelkast. Deze binnenunit zet je het best tegen de muur, op een stevige ondergrond. De Thermastage Compact Combi hang je aan de muur. Daarnaast komt dan een boiler die op de grond staat.  

Het juiste plekje voor je binnenunit is afhankelijk van je woonsituatie. Het is wel belangrijk dat de ruimte goed geïsoleerd is, om warmteverlies tegen te gaan. De garage, kelder of technische ruimte zijn ideaal. De zolder raden we af. Zoals de naam al zegt, werkt een lucht-waterwarmtepomp met water, dus bestaat er altijd een kleine kans op lekken. En die richten wel heel veel schade aan als ze op de zolder zouden ontstaan.  

Regel 2: units zo dicht mogelijk bij elkaar 

Om zo weinig mogelijk warmte verloren te laten gaan, zet je de binnen- en buitenunit van je lucht-waterwarmtepomp het best niet te ver van elkaar. Maar wat is ‘niet te ver’? De optimale afstand hangt ook hier weer af van het model dat je kiest. Bij Novaya vind je toestellen met een leidinglengte van minimaal 5 tot maximaal 30 meter.  

Bekijk dus op voorhand welke afstand de leidingen van je warmtepomp moeten overbruggen. Is de afstand toch vrij groot? Isoleer dan zeker de buizen om het warmteverlies te beperken. 

Regel 3: voldoende luchttoevoer 

De buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp trekt omgevingslucht aan, dus zorg voor een vrije toevoer. Laat je unit niet recht op een muur uitblazen of zet hem niet volledig verstopt tussen de struiken.  

Bij een appartement of rijhuis plaatsen we de buitenunit om die reden vaak op het dak. Heb je meer ruimte, ga dan voor montage aan je gevel of in je tuin. Let op: de buitenunit blaast koude lucht naar buiten en dat is niet ideaal op een plek waar je vaak passeert, bijvoorbeeld aan je achterdeur of oprit.  

Regel 4: denk aan het geluid 

Onze warmtepompen zijn stil, maar denk toch aan mogelijke geluidshinder. Je plaatst de ventilatorkant van de buitenunit het best weg van de buren. Hou hierbij rekening met weerkaatsing en versterking van het geluid door muren, gevels en andere constructies. Je kunt de omgeving van het buitendeel eventueel voorzien van zachte geluiddempende materialen.  

Lucht-waterwarmtepomp: advies over je binnen- en buitenunit 

Overweeg je de aankoop van een lucht-waterwarmtepomp? De Thermastage warmtepompen zijn energiezuinig en duurzaam. Zoek een betrouwbare installateur, die je meer informatie geeft over de beste locatie voor de binnen- en buitenunit in jouw specifieke woonsituatie.  

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter