Je woning verwarmen met een lucht-waterwarmtepomp? Do’s-and-don’ts

- Algemeen
Verwarmen met een lucht-waterwarmtepomp? Do’s-and-don’ts

Een lucht-waterwarmtepomp is een rendabel en energiezuinig staaltje technologie. Het is een investering op lange termijn, want een goed onderhouden warmtepomp gaat meer dan twintig jaar mee. Bovendien verkleint je ecologische voetafdruk en daalt je energiefactuur — da’s extra interessant nu de elektriciteitsprijzen stijgen. Maar wat zijn de do’s-and-don’ts als je kiest voor een lucht-waterwarmtepomp? 

Doen: warmtevraag beperken  

Ga je verwarmen met een lucht-waterwarmtepomp, dan moet je woning voldoende geïsoleerd zijn. Een warmtepomp werkt op een lager vermogen en een lagere temperatuur dan een cv-ketel, dus doe je er goed aan om de warmtevraag te beperken. Als er veel warmte verloren gaat, bijvoorbeeld via spleten of kieren, moet je verwarmingssysteem namelijk onnodig hard werken. Energie besparen begint dus bij een hoge isolatiegraad.  

Doen: temperatuurverschil tussen bron en afgifte limiteren

Een lucht-waterwarmtepomp verwarmt het water voor je cv-installatie tot maximaal 55 graden, terwijl bij klassieke radiatoren de nodige aanvoertemperatuur zo’n 75 graden is. Het is belangrijk dat alle onderdelen van je verwarmingssysteem perfect op elkaar aansluiten voor een efficiënte en zuinige werking. Hou daarom het temperatuurverschil tussen de warmtebron (de buitenlucht) en het afgiftesysteem zo klein mogelijk. Dat is mogelijk met laagtemperatuurconvectoren of vloerverwarming, waarbij de aanvoertemperatuur van het water gemiddeld 35 °C is.  

Niet doen: enkel je oude cv-ketel vervangen 

Is je oude cv-ketel aan vervanging toe en overweeg je de installatie van een lucht-waterwarmtepomp? Da’s niet aangeraden als het je enige renovatieproject is in huis. Je moet — zoals hiervoor al bleek — ook je warmteafgiftesysteem en isolatie optimaliseren. Bij een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) is een lucht-waterwarmtepomp daarentegen wél een logische keuze, omdat je daarbij drie vierde van de buitenmuren isoleert.  

Doen: lucht-waterwarmtepomp combineren met zonnepanelen;

Een lucht-waterwarmtepomp werkt voor 25 procent op elektriciteit. Met PV-panelen of fotovoltaïsche zonnepanelen kun je die energiekost deels dekken. Door slimme regeling te gebruiken, kun je de geproduceerde energie zo goed mogelijk benutten. 

Niet doen: installatie niet(goed)voorbereiden;

Een goede installatie bepaalt mee het rendement. Kijk dus op voorhand of je woning wel geschikt is voor de plaatsing van een lucht-waterwarmtepomp. Niet alleen wat betreft de warmtevraag en het afgiftesysteem, maar ook qua ruimte. Lees zeker onze richtlijnen voor de installatie van je binnen- en buitenunit. Een groot gezin heeft bijvoorbeeld een apart opslagvat van 300 of 500 liter nodig voor de opslag van sanitair warm water en je moet natuurlijk voldoende plek hebben om dat te zetten.  

Doen: een expert inschakelen voor je warmtepomp 

Schakel altijd een erkend installateur in voor je een lucht-waterwarmtepomp aanschaft. Die kan inschatten of dit verwarmingssysteem haalbaar is in jouw situatie. Zo ben je zeker van een optimale werking. We brengen je graag in contact met een betrouwbare installateur. Laat van je horen

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter