Plaatsing en onderhoud van je lucht-waterwarmtepomp: handige info

- Algemeen
Thermastage Compact Duo lucht-waterwarmtepomp

Welk verwarmingssysteem je installeert, is een belangrijke keuze voor de toekomst. Een lucht-waterwarmtepomp is alvast een goede én groene investering. We geven je handige info over de plaatsing en het onderhoud. Zo weet je waarmee je rekening moet houden. 

Plaatsing lucht-waterwarmtepomp: vooral bij nieuwbouw 

Online lees je vaak dat je een lucht-waterwarmtepomp eenvoudig kunt installeren. Dat klopt inderdaad, maar toch is dit type warmtepomp niet geschikt als je enkel je oude cv-ketel wil vervangen. Je moet namelijk je hele warmteafgiftesysteem herbekijken, omdat een lucht-waterwarmtepomp op een lage temperatuur werkt. Klassieke radiatoren zijn daarvoor niet geschikt. Heb je dus nog geen laagtemperatuurradiatoren of vloerverwarming, dan is dit verwarmingssysteem minder ideaal.  

Een lucht-waterwarmtepomp haalt trouwens het hoogste rendement in een goed geïsoleerde woning. Laat de isolatie te wensen over, dan zal het binnen met de lage temperatuur van je verwarmingsinstallatie niet warm genoeg worden. Je plaatst een lucht-waterwarmtepomp dus het best in een nieuwbouwproject of bij een grondige energiebesparende renovatie.  

Hoeveel ruimte neemt een lucht-waterwarmtepomp in beslag? 

Bekijk vooraf goed of je wel voldoende ruimte hebt voor de plaatsing van je lucht-waterwarmtepomp. De afmetingen van de binnenunit variëren. Bij de Thermastage Compact Duo is de boiler bijvoorbeeld geïntegreerd. Gezinnen die meer warm water gebruiken, kiezen het best voor een lucht-waterwarmtepomp met een apart opslagvat voor sanitair warm water. De Thermastage Compact Combi en Compact Coax Combi hebben elk een opslagvat van 300 of 500 liter en nemen logischerwijs iets meer ruimte in.  

De buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp is niet groot, maar je moet natuurlijk wel een geschikt plekje vinden aan je gevel, in je tuin of op je terras. Het buitendeel moet minstens 35 centimeter van de wand staan en 25 centimeter van de grond. Zorg er ook voor dat er niets voor staat. Voorzie een afstand van 3 meter voor een vrije luchtstroom.  

Zo onderhoud je je lucht-waterwarmtepomp 

Voor je een lucht-waterwarmtepomp aanschaft, wil je waarschijnlijk weten of je er niet te veel werk aan zult hebben. We kunnen je geruststellen: een lucht-waterwarmtepomp is zeer eenvoudig in onderhoud. Én het is goedkoper dan bij een cv-ketel. Omdat er bij deze warmtepomp geen verbranding aan te pas komt — wat wel het geval is bij verwarming op gas of stookolie — zijn de onderhoudsvereisten beperkt.  

Jaarlijkse controle 

Je plant het best jaarlijks een controle in bij een professional. Een goed onderhouden warmtepomp heeft een hoger rendement en een langere levensduur. Eventuele defecten komen zo ook op tijd aan het licht, waardoor je een storing of panne vermijdt op het moment dat je écht niet zonder je verwarming kunt.   

Dit doe je zelf 

Je kunt ook zelf enkele dingen doen om je lucht-waterwarmtepomp in topconditie te houden: 

  • Verwijder bladeren en sneeuw van en rond de buitenunit voor een vrije luchtstroom. 
  • Controleer de waterdruk: een te hoge druk of temperatuur kan een storing veroorzaken. Is de druk te laag, dan moet je het water bijvullen.  
  • Hou het aantal draaiuren in de gaten. Daalt het rendement omdat de warmtepomp harder moet werken? Dat kan wijzen op een storing of blokkade.  

Je ziet, een warmtepomp is heel onderhoudsvriendelijk! 

Doe een beroep op een expert 

Doe altijd een beroep op een erkend installateur voor de plaatsing en het onderhoud van je lucht-waterwarmtepomp. Lees zeker onze richtlijnen voor de installatie van de binnen- en buitenunit.  

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter