Verbeter het rendement van je lucht-waterwarmtepomp: 5 tips

- Algemeen
Verbeter het rendement van je lucht-waterwarmtepomp 5 tips

Een lucht-waterwarmtepomp belooft een hoog rendement. Let bij de aankoop zeker op de (S)COP-waarde: hoe hoger het cijfer, hoe efficiënter de warmtepomp is. Lees hier wat je zelf kunt doen om het energieverbruik te beperken en het rendement nóg te verbeteren. 

1. Beperk de warmtebehoefte 

Een lucht-waterwarmtepomp haalt het best mogelijke rendement in een goed geïsoleerde woning. Een lage warmtebehoefte betekent namelijk dat je installatie minder hard moet werken. Zelfs als de isolatie op en top is, kun je met enkele eenvoudige gewoontes de warmtevraag nog meer beperken.  

Doe ’s avonds en ’s nachts bijvoorbeeld je gordijnen of rolluiken toe, zo creëer je een extra isolatielaag. Sluit ook altijd je (binnen)deuren, zodat de warmte in de kamer blijft. Stel ten slotte de verwarming niet te hoog in. Draag sokken of pantoffels en kruip onder een fleecedekentjes in de zetel als je het snel kou hebt.  

2. Vermijd temperatuurschommelingen 

Kies overdag voor een constante temperatuur in huis. Zet je de verwarming uit als je (even) weg bent, dan heeft je lucht-waterwarmtepomp meer werk om het binnen weer lekker warm te maken — met een hoger energieverbruik tot gevolg. Verlaag daarom ook ’s nachts de temperatuur niet (te fel).  

3. Laat je warmtepomp regelmatig onderhouden 

Een grondig onderhoud heeft een positief effect op het rendement en de levensduur van je lucht-waterwarmtepomp. Een expert verhelpt snel (kleine) mankementen, zodat de installatie maximaal en vooral energiezuinig kan presteren.  

4. Neem een korte en minder warme douche 

Ondertussen weet iedereen dat je energie bespaart door de thermostaat een graadje lager te zetten. Maar doe jij al hetzelfde met je sanitair warm water? Wil je warmer water, dan verhoogt ook de aanvoertemperatuur van je warmtepomp — en je installatie werkt net optimaal op een lage temperatuur. Stel daarom de boiler op maximum 50 °C in. Het is ook interessant om minder tijd te spenderen onder de douche. Je waterverbruik ligt dan lager en je warmtepomp moet minder werken. 

5. Hou de buitenunit vrij 

De buitenunit van je lucht-waterwarmtepomp krijgt het soms zwaar te verduren door het Belgische klimaat. Regen, sneeuw, hagel, windvlagen, … Daardoor komt er wel wat vuil in de installatie. Ga dus regelmatig eens kijken of er nog wel een vrije luchtstroom mogelijk is. Verwijder vuil, bladeren en sneeuw van en rond de unit, zodat de installatie altijd efficiënt de buitenlucht kan aantrekken. Een onbelemmerde buitenunit kom het rendement alleen maar ten goede! 

Thermastage warmtepompen: hoog rendement gegarandeerd 

Een Thermastage warmtepomp is bijzonder energiezuinig. Vul ons contactformulier in en vind snel een installateur in je buurt. Die begeleidt je graag naar een verwarmingsoplossing op maat.  

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter