Vermogen lucht-waterwarmtepomp berekenen: zo ga je te werk 

- Algemeen
Vermogen lucht-waterwarmtepomp berekenen: zo ga je te werk

Ga je een lucht-waterwarmtepomp kopen, kies dan een vermogen dat past bij je woning. Vraag zeker advies aan een expert om de nodige capaciteit van je warmtepomp te berekenen! Lees hier waarom het juiste vermogen zo cruciaal is. 

Wat is het vermogen van je warmtepomp?  

Het vermogen van je lucht-waterwarmtepomp is de hoeveelheid warmte die de installatie levert, uitgedrukt in watt of kilowatt. Algemeen geldt: hoe hoger de capaciteit, hoe groter je warmtepomp zal zijn.  

Wat bepaalt het benodigde vermogen? 

Het gewenste vermogen van je warmtepomp hangt af van de warmtebehoefte van jouw woning. Hierbij spelen vooral de isolatiegraad en de grootte van jouw woning een belangrijke rol, net als het ventilatiesysteem. Compacte huizen met een hoge isolatiegraad hebben bijvoorbeeld een lage warmtebehoefte. Een kleinere warmtepomp volstaat dan om een aangenaam binnenklimaat te creëren. 

Bivalent punt van je warmtepomp 

Nog een cruciale factor: het bivalent punt van de warmtepomp — ofwel de laagste buitentemperatuur waarop de installatie het benodigde warmtevermogen nog kan leveren. Dit bepaalt of je je lucht-waterwarmtepomp voor 100 procent kunt inzetten, of nog een back-upheater of cv-ketel laat bijspringen op zeer koude dagen.  

Bij temperaturen onder het bivalent punt moet een extra warmtebron namelijk in het tekort voorzien. De meeste warmtepompen hebben hiervoor een elektrische back-upweerstand. Comfort gegarandeerd! 

Waarom is het juiste vermogen zo belangrijk? 

Het is cruciaal om het vermogen van je lucht-waterwarmtepomp juist te berekenen voor je een toestel kiest. Een te kleine warmtepomp levert niet genoeg vermogen om je woning op temperatuur te houden. De te lage capaciteit is trouwens nefast voor het rendement. Een krachtige warmtepomp met meer vermogen dan nodig, zal veel aan/uit-cycli hebben en veel energie verbruiken. Hierdoor komt zowel het comfort als de levensduur van de installatie in het gedrang.  

Vermogen warmtepomp exact berekenen 

Natuurlijk heb je het binnen graag lekker warm tijdens de koude wintermaanden. Schakel daarom een erkend installateur in om het nodige vermogen van je warmtepomp exact te berekenen. Hij zal een gedetailleerde warmteverliesberekening maken en je de meest geschikte warmtepompen voor jouw woonsituatie voorstellen. Neem snel contact op

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter