Verwarmen met een warmtepomp én bestaande radiatoren?

- Algemeen
verwarmen-warmtepomp-bestaande-radiatoren

Een lucht-waterwarmtepomp en vloerverwarming op lage temperatuur vormen een gouden duo. Maar wat als je niet je hele warmteafgiftesysteem kan of wil omgooien? Kun je je woning efficiënt verwarmen met een warmtepomp en bestaande radiatoren? Da’s niet altijd mogelijk, maar soms kan het wel. 

Het belang van efficiënte radiatoren 

Een lucht-waterwarmtepomp werkt op een lagere temperatuur dan een klassieke cv-ketel. De aanvoertemperatuur van het verwarmingswater is bij de meeste warmtepompen zo’n 35 tot 55 graden. Er wordt dan minder warmte afgegeven, waardoor een goed geïsoleerde woning een must is. Bij een gasketel stroomt het water bij temperaturen van 55 tot soms 90 graden door de buizen. 

Om het energieverbruik te beperken, moet je warmteafgiftesysteem naadloos aansluiten op je warmtepomp. Met vloerverwarming of laagtemperatuurradiatoren kun je je woning het meest rendabel verwarmen. Vragen je radiatoren een hogere temperatuur (50 à 55 graden), dan daalt het rendement van je warmtepomp zeer snel. Je verwarmingssysteem verbruikt dan meer energie dan nodigof maakt het niet voldoende warm in huis. 

Warmteverliesberekening door expert 

Voor je begint te renoveren of te vernieuwen, loont het de moeite om een expert in warmtepompen in te schakelen. Die voert een warmteverliesberekening uit op basis van onder meer de isolatiegraad, de ventilatie, de beglazing en de oppervlakte van jouw woning. Zo bepaalt de expert hoeveel vermogen je verwarmingssysteem nodig heeft en welke warmtepomp het meest geschikt is voor jou.  

Warmtepomp en bestaande radiatoren: wat zijn de opties? 

Je hebt enkele opties om je warmtepomp op bestaande radiatoren aan te sluiten en toch efficiënt je woning te verwarmen

  • Standalone lucht-waterwarmtepomp: als het oppervlak van je huidige radiatoren groot genoeg is en je woning voldoende geïsoleerd is, kun je ze combineren met een standalone warmtepomp. Dat wil zeggen dat je warmtepomp de enige verwarmingsbron is. Hoe groter het oppervlak van je radiatoren, hoe meer warmte ze kunnen verspreiden. Zo krijg je het ook met water op een lagere temperatuur aangenaam warm in huis. 
  • Hybride warmtepomp: de cv-ketel springt bij wanneer de warmtepomp alleen niet volstaat en/of wanneer het buiten kouder wordt. 
  • Lucht-luchtwarmtepomp: dit is een vast aircosysteem waarmee je kunt koelen en verwarmen. Daarom spreken we ook van een AircoHeater. Je cv-installatie moet minder vaak aanstaan, waardoor je een pak bespaart op je verwarmingskosten. 

Wil je een warmtepomp installeren in je bestaande woning, dan is een grondige renovatie aangeraden. Zo houd je het comfortabel in huis en behaalt je warmtepomp het hoogst mogelijke rendement. De besparing op de lange termijn maakt deze investering meer dan de moeite waard.  

Makkelijk weten of je je radiatoren kunt behouden? 

Onze tip: verlaag in een koude periode (bijvoorbeeld januari) de temperatuur van je verwarmingsketel naar 55 graden, voor zo’n twee weken. Wordt je woning warm genoeg? Dan kun je je gasketel vervangen door een warmtepomp en je radiatoren gewoon behouden. Als dat niet zo is, dan moet je extra isoleren en/of investeren in grotere ventiloconvectoren, of vloerverwarming (bij grotere renovatiewerken). Denk eraan: hoe lager de temperatuur, hoe hoger je rendement! 

Vraag advies op maat 

Met welk type warmtepomp kun jij je woning efficiënt verwarmen? Vraag advies op maat aan een van onze installateurs. Die weet welke radiatoren geschikt zijn en welke renovatiewerken je moet uitvoeren voor een optimale werking.  

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter