Wanneer kiezen voor hybride verwarming bij jou thuis?

- Algemeen
wanneer-kiezen-voor-hybride-verwarming

Door je bestaande cv-installatie te koppelen aan een lucht-waterwarmtepomp, verbruik je minder gas en komt er minder CO2 in de lucht. Dit systeem vertrouwt namelijk op hernieuwbare energie. Is hybride verwarming ook voor jouw woning een goede oplossing?  

1. Als je woning beperkt geïsoleerd is 

Goede isolatie verhoogt je wooncomfort en verlaagt je energiefactuur. Maar het vraagt ook een flinke investering … Voor hybride verwarming moet je gelukkig niet alles tot in de puntjes afwerken: de cv-ketel neemt het over van de warmtepomp als die het niet warm genoeg kan maken.  

Dakisolatie en ramen met hoogrendementsglas zijn sowieso aanbevolen, maar gevelisolatie en vloerverwarming zijn minder essentieel. Ontdek snel of jouw woning geschikt is voor een hybride systeem.  

Heb je al vloerverwarming? Dan is een all-electric warmtepomp waarschijnlijk een betere optie. 

2. Als je op lagere temperatuur kunt verwarmen 

Bij een klassieke gasketel ligt de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater rond de 80 graden. Een hybride warmtepomp werkt daarentegen het efficiëntst bij zo’n 55 graden. Dat is een pak zuiniger. 

Verlaag in de winter de temperatuur van je ketel voor enkele dagen naar 55 graden om te testen of je een aangenaam binnenklimaat behoudt. Is dat niet het geval? Dan is hybride verwarming afgeraden. Je cv-ketel moet dan namelijk het grootste deel van de warmtevraag op zich nemen. 

Goed om te weten: om een premie te krijgen voor je hybride warmtepomp, moet die op maximaal 55 graden werken. 

3. Als je duurzamer wil verwarmen 

Minder aardgas, meer groene energie: met een hybride verwarmingssysteem verkleint je ecologische voetafdruk. Gasloos verwarmen is de toekomst, dus zo zet je alvast een grote stap in de juiste richting. 

4. Als je wil besparen 

Omdat je gemiddeld 60 procent van je gasverbruik vervangt door elektriciteit en vooral hernieuwbare energie, bespaar je op stookkosten! Heb je zonnepanelen die groene stroom produceren, dan win je dubbel.  

5. Als je je EPC-label wil verbeteren 

Het EPC-label meet de energieprestatie van je woning. Met een zuinige hybride warmtepomp verbetert die score. En hoe beter de energieprestatie, hoe meer je woning stijgt in waarde. 

Welke hybride verwarming kiezen? 

Ga je voor een hybride warmtepomp, dan kun je je huidige cv-ketel behouden of ineens een nieuwe condensatieketel op gas kopen (al dan niet ingebouwd in de warmtepomp). Neem contact op met een Thercon-installateur voor advies op maat. 

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter