Warmtepomp later installeren? Voorzie dit al bij renovatie

- Thermastage
warmtepomp-later-installeren

Wat als je een grondige renovatie plant, maar geen budget hebt om meteen een lucht-waterwarmtepomp te installeren? Dan kun je je woning al voorbereiden, zodat de plaatsing later vlot verloopt. Wij vertellen je wat je het best voorziet bij je verbouwing.  

1. Goede isolatie 

Een lucht-waterwarmtepomp werkt het best bij een lagere temperatuur, zo’n 35 tot 55 graden. Hoe lager de watertemperatuur, hoe lager je verbruik en energiekosten. Daarvoor is vloerverwarming ideaal. Maar omdat de ruimte daarbij trager opwarmt dan bij radiatoren gekoppeld aan een klassieke cv-ketel (op 70 tot 85 graden), is goede isolatie wel belangrijk. Zo ontsnapt er weinig warmte, wat natuurlijk ook zonder warmtepomp interessant is.  

2. Vloerverwarming 

Niet alleen de warmtebron, maar ook je warmteafgiftesysteem moet op een lage temperatuur werken om het maximale rendement te behalen. Vloerverwarming is de meest logische keuze: dit systeem heeft een groot oppervlak en kan de warmte zo optimaal verspreiden. Ook speciale lagetemperatuurradiatoren zijn geschikt.  

Wil je liever je huidige radiatoren behouden? Dat is in sommige gevallen mogelijk. Stel je verwarmingsketel eens in op 50 graden op een koude winterdag, en ontdek of het voldoende warm wordt in huis. Als dat het geval is, volstaan je huidige radiatoren. Vraag sowieso advies op maat aan een expert. 

Vergeet niet: bij een lagere temperatuur (bij vloerverwarming op 35 graden) behaalt je warmtepomp een beter rendement dan bij radiatoren op 50 graden. 

3. Leidingen 

Is je bestaande afgiftesysteem geschikt? Dan moet de installateur natuurlijk ook nog verbinding maken tussen de binnen- en buitenunit. Voorzie daarom een wachtbuis tussen je stooklokaal en de plek waar je buitenunit komt.  

Om de juiste plaats te bepalen, neem je het best op voorhand contact op met een expert. Zo is er achteraf geen extra breek- en kapwerk nodig om je warmtepomp te installeren.  

4. Ruimte in je stooklokaal 

Vergeet tijdens de renovatie niet om ruimte te voorzien voor de binnenunit. Gelukkig zijn de Thermastage lucht-waterwarmtepompen bijzonder compact.  

Wil je je warmtepomp ook inzetten voor sanitair warm water, dan komt er nog een opslagvat bij. Je kunt kiezen voor een toestel met een geïntegreerde of externe boiler. Het is dus geen slecht idee om al even na te denken over welk type warmtepomp je wil installeren in functie van de beschikbare ruimte en het nodige volume aan sanitair warm water.   

Warmtepomp installeren bij renovatie 

Lees daarom ook onze aandachtspunten bij verbouwingen. Heb je nog vragen over je lucht-waterwarmtepomp? Neem contact op met een installateur in je buurt. Die helpt je op weg naar een oplossing op maat van jouw woning en renovatieplannen.  

 

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter