Welke kosten zijn verbonden aan een lucht-waterwarmtepomp?

- Algemeen
Welke kosten zijn verbonden aan een lucht-waterwarmtepomp

Met een lucht-waterwarmtepomp kun je heel wat besparen op je energiefactuur. Deze verwarmingsinstallatie werkt namelijk op 75 procent hernieuwbare energie en maar 25 procent elektriciteit. Maar welke kosten komen er zoal kijken bij een lucht-waterwarmtepomp? Je leest het hier. 

Aankoop en installatie 

Er bestaan veel soorten en modellen, dus varieert de prijs van een lucht-waterwarmtepomp en de installatie ervan. Je hebt vanaf ongeveer 7.500 euro een lucht-waterwarmtepomp, inclusief installatiekosten, maar je vindt ook modellen van 12.500 euro of meer. Alles hangt af van jouw behoefte, wensen en woonsituatie. Bij nieuwbouwprojecten zijn de plaatsingskosten bijvoorbeeld beperkt. 

Lucht-waterwarmtepomp bij renovatie 

Kies je een lucht-waterwarmtepomp bij een renovatie, dan zijn er meer aanpassingen nodig en valt de installatie duurder uit. Het kan zijn dat je woning onvoldoende geïsoleerd is, dat het bestaande warmteafgiftesysteem niet geschikt is, … Daarom is een lucht-waterwarmtepomp niet aangeraden als je enkel je oude cv-ketel wil vervangen. Het is wél interessant bij grondige energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld om je e-peil te verlagen.  

Zijn er premies mogelijk? 

Misschien kun je de kosten drukken met een premie. In Vlaanderen ontvang je tot 1.800 euro voor de installatie van een lucht-waterwarmtepomp bij een renovatie, en in sommige gevallen verdubbelt dat bedrag, bijvoorbeeld als je woning in een gebied zonder aardgasaansluiting ligt. De Brusselse premies zijn enkel geldig voor gebouwen die meer dan 10 jaar oud zijn. In Wallonië, ten slotte, kun je voor een warmtepomp die je inzet voor je verwarming tot 5.750 euro terugkrijgen. Check altijd goed de voorwaarden. 

Wil je snel meer info over de mogelijke premies? Dankzij onze subsidiemodule kom je meteen te weten voor welke subsidies je in aanmerking komt.  

Verbruikskosten en onderhoud warmtepomp 

Een lucht-waterwarmtepomp verbruikt weinig, waardoor je je investering snel terugverdient. De warmtepomp haalt namelijk het grootste deel van de nodige energie uit de natuur, dus is de jaarlijkse elektriciteitskost laag. Voor een modaal huishouden is het gebruik gemiddeld 3.500 kwH per jaar. Al moet je bij die berekening natuurlijk rekening houden met de COP of de prestatiecoëfficiënt van je lucht-waterwarmtepomp en de isolatiegraad van je woning.  

Onderhoud: minder duur dan cv-ketel 

Net als een cv-ketel, moet je ook je warmtepomp regelmatig laten onderhouden. Een jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud door een specialist zorgt voor een optimale prestatie en een hoger rendement, zodat het verbruik weer daalt. Je spoort zo eventuele problemen ook tijdig op. Omdat er bij een lucht-waterwarmtepomp geen verbranding aan te pas komt — wat wel het geval is bij een cv-ketel — zijn het onderhoud en de bijhorende kosten miniem. 

Nog goedkoper met zonnepanelen 

Wil je nog goedkoper en duurzamer verwarmen? Combineer je lucht-waterwarmtepomp dan met zonnepanelen, die de nodige elektrische energie opwekken. Da’s énorm interessant voor je portemonnee. Misschien ben je niet overtuigd door de afschaffing van de terugdraaiende teller sinds maart 2021, maar daar hebben wij een oplossing voor! Dankzij onze slimme aansturingsmogelijkheden gebruikt de warmtepomp de beschikbare energie zo efficiënt mogelijk. 

Kosten lucht-waterwarmtepomp: vraag raad aan een expert 

Laat je altijd goed informeren over de kosten en plaatsing van een lucht-waterwarmtepomp. Vraag daarom raad aan een Thermastage-installateur voor je een keuze maakt. Die geeft je met plezier een gedetailleerde inschatting.  

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter