DE EPB-NORM
/
Wat houdt de EPB-norm in?
Als we voor onze kinderen en kleinkinderen een leefbare planeet willen, dan moeten we verstandig bouwen. Daarom legt de overheid de EPB-norm (Energieprestatie en Binnenklimaat) op voor nieuwbouw en renovatie*. Deze norm stelt eisen op het vlak van thermische isolatie (k-peil), energieprestatie (E-peil) en binnenklimaat.
Het E-peil hangt af van:
- BOUWTECHNISCHE KENMERKEN: thermische isolatie, luchtdichtheid, de compactheid, oriëntatie en bezonning van de woning
- INSTALLATIES: verwarming, warmwatervoorziening, ventilatie, koeling en verlichting
Het verplichte E-peil wordt stapsgewijs aangescherpt: E40 in 2018 en E35 in 2020. Vanaf 2021 moet elke nieuwe woning minstens aan de BEN-norm (bijna- energieneutraal) E30 voldoen. Bij E0 is je woning energieneutraal, m.a.w. je voorziet evenveel in eigen energie als de energie die je verbruikt.
De EPB-norm verplicht de nieuwbouwer een minimumaandeel energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Bijvoorbeeld een warmtepomp die minstens 85% van de bruto-energiebehoefte voor verwarming dekt. Meer informatie: www.energiesparen.be
* Enkel indien de renovatie werken aan de buitenschil van het gebouw omvat.
Kan ik de EPB-norm halen zonder zonnepanelen?
Wil je met een condenserende gas- of mazoutketel de vereiste EPB-norm halen, dan ben je genoodzaakt om in zonnepanelen te investeren. Ook de meeste warmtepompen halen de norm niet zonder hulp van de zon. Thermasage lucht-waterwarmtepompen daarentegen zijn erkend als verwarmingssysteem o.b.v. 100% hernieuwbare energie in de EPB-berekening. D.w.z. dat je met een goede isolatie en een Thermastage warmtepomp zonder steunverwarming of zonnepanelen, in de meeste gevallen(1) de vereiste EPB-norm voor nieuwbouwwoningen behaalt.
Bovendien beantwoorden onze warmtepompen over de hele lijn aan de vereiste SPF 4 norm(2) omdat ze probleemloos het verplichte minimum aandeel hernieuwbare energie invullen. Je hoeft vandaag dus niet te investeren in PV-panelen. Je kan dat uiteraard wel in de toekomst doen om zo de stap te zetten naar een (bijna) energieneutrale woning. Op die manier spreid je je bouwbudget.
- Het E-peil is ook afhankelijk van de thermische isolatie, de luchtdichtheid, het totale raamoppervlak en de zonoriëntatie van de woning.
- Seasonal Performance Factor is de verhouding tussen de opgenomen energie en de nuttig geleverde warmte over het ganse stookseizoen. Een Thermastage warmtepomp die 35°C water levert bij -10°C buitentemperatuur, haalt een SPF van 4.