WARMTEPOMPEN

WARMTEPOMPEN

Hoe werkt een warmtepomp?

Het is een natuurlijk proces dat een voorwerp, warmer dan de omgeving, warmte afgeeft aan die omgeving. Zoals een koelkast de warmte van het eten via de koelelementen opneemt en aan de achterzijde afgeeft. Het principe van een warmtepomp is hetzelfde: het koelelement van de buitenunit neemt de warmte uit de buitenlucht op en geeft deze af onder de vorm van warme lucht of warm water. Dankzij een omkeermechanisme kan een warmtepomp ook koelen.

Soorten warmtepompen

 • Een lucht-luchtwarmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht en blaast verwarmde lucht de woning in. Dit type kan tevens omgekeerd gebruikt worden als airconditioning.
 • Een lucht-waterwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en brengt deze naar een warmwatercircuit voor vloerverwarming, convectoren en/of sanitair warm water.
 • Een grond-waterwarmtepomp haalt de warmte uit de grond d.m.v. een buizennetwerk waarin een mengsel van water en glycol rondgepompt wordt. De opgenomen warmte wordt afgegeven
 • aan een waterkringloop in de woning.
 • Een water-waterwarmtepomp haalt de warmte uit het grondwater. Voor dit warmtepompsysteem worden twee putten geboord: voor het oppompen van warm grondwater en het teruggegeven van koud water.

Wij zetten volledig in op lucht-lucht en lucht-water omdat deze systemen een snellere ‘return on investment’ bieden.

Lucht-lucht of lucht-water?

Beide warmtepompsystemen hebben hun troeven. We zetten ze even op een rij:

Lucht-waterwarmtepomp

 • De energiezuinigste oplossing voor nieuwe, goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming, LT-radiatoren of dynamische convectoren
 • Ook geschikt voor sanitair warm water
 • Verlaging van het E-peil
 • Subsidies en fiscale aftrek mogelijk
 

Lucht-luchtwarmtepomp (AircoHeaters)

 • Verwarming en airconditioning in één
 • Kan een ruimte snel opwarmen of afkoelen
 • Ideaal voor slaapkamers en nuttige zolderruimtes die niet constant moeten worden verwarmd en/of in de zomer regelmatig te warm worden
 • Ideaal voor kantoorruimtes en winkels
 • Keuze uit verschillende AircoHeater modellen
 • Interessant voor renovaties omdat dit systeem relatief weinig installatiewerk vergt
 

Voor een nieuw, goed geïsoleerd huis werkt de combinatie uitstekend:

Waarvoor kan een lucht-waterwarmtepomp gebruikt worden?

Een Thermastage lucht-waterwarmtepomp is een duurzaam en compleet verwarmingssysteem. De
buitenunit haalt met een hoog rendement warmte uit de lucht en zet deze om in warm water voor:

 • VLOERVERWARMING: Dankzij de lage watertemperaturen die vloerverwarming nodig heeft, levert dit een zeer gunstig rendement.
 • DYNAMISCHE CONVECTOREN: Convexia laag-energie convectoren zorgen voor een aangenaam klimaatcomfort met watertemperaturen van max. 35°C, vergelijkbaar met vloerverwarming.
 • LT-RADIATOREN: Verkies je de stralingswarmte van radiatoren, kies dan voor laag-temperatuurradiatoren.
 • SANITAIR WARM WATER: Door toevoeging van een isothermische boiler kan je ook energiezuinig baden en douchen.

Wat is een inverter warmtepomp?

Met de oudere aan/uit-toestellen blijft de snelheid van de compressor constant waardoor de gewenste temperatuur in de kamer zal schommelen. Onze warmtepompen zijn uitgerust met een inverterregeling die zorgt voor een traploze sturing van de DC-compressor. De temperatuur wordt dus constant gehouden omdat de snelheid van de compressor continu wordt aangepast. Hierdoor vermindert het energieverbruik met 40% tot 60%.

Hoe wordt het rendement van een warmtepomp beoordeeld?

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance). Dit is de verhouding tussen de verbruikte elektriciteit en de afgegeven energie onder de vorm van warmte. Een COP van 3,5 wil dus zeggen dat de warmtepomp 3,5 kWh aan warmte produceert voor elke kWh die uit het elektriciteitsnet komt.

Onze warmtepompen halen een COP van 4 tot 4,52, afhankelijk van het type en gemeten bij een buitentemperatuur van 7°C. Dit is de temperatuur die alle fabrikanten moeten hanteren bij de COP van hun toestellen. Naarmate de buitentemperatuur daalt, zal ook de COP van de warmtepomp dalen.

Je kan warmtepompen het best vergelijken op hun SPF of Seasonal Performance Factor. Dit is de verhouding tussen de opgenomen energie en de nuttig geleverde warmte over een volledig
jaar of stookseizoen (oktober-april).

Wat houdt het energielabel in?

Sinds 26 september 2015 worden alle nieuwe verwarmingstoestellen, met water als warmtedragend medium, ingedeeld volgens energie-efficiëntie van A++ tot G. Het rendement van condensatieketels op gas of mazout kan maximaal 100% bedragen. Bijna al onze warmtepompen hebben een A+ label voor verwarming, d.w.z. dat ze een seizoensgebonden energie-efficiëntie hebben tussen 98% en 125%.

Werkt een warmtepomp als het vriest?

Naarmate de buitentemperatuur daalt, zal een warmtepomp meer inspanning moeten leveren om de warmte op te pompen en dus meer energie verbruiken. Het geleverde warmtevermogen
is ook afhankelijk van de gevraagde afgiftetemperatuur. Wij geven voor al onze toestellen aan wat de warmtevermogens zijn bij -10°C buitentemperatuur en bij een afgiftetemperatuur van
+35°C en +45°C.

Daarnaast garanderen wij warm water van +60°C bij een buitentemperatuur van -20°C met slechts één compressor. Extreme vorst is meestal van korte duur en heeft slechts een kleine invloed op het rendement over een volledig jaar of stookseizoen (Seasonal Performance Factor).

Een warmtepomp wordt elektrisch aangedreven. Is dat niet duur in verbruik?

Wat uiteindelijk telt is “eta”, het rendement van “voor de elektriciteitscentrale” tot “in de woonkamer”. Deze kan je perfect volgen en vergelijken met een condenserende gasketel op www.
LiveHeatPump.com
. In de meting wordt de SPF (Seasonal Performance Factor ofwel rendement over een gans stookseizoen) vermenigvuldigt met het rendement van de centrale. Hoe hoger het SPF van de warmtepomp, hoe groter je voordeel wordt ten opzichte van gas.

Onze warmtepompen hebben een SPF hoger dan 3 en zijn dan ook qua kostprijs voordeliger dan gas, dit vanwege de kostprijs-verhouding tussen gas en elektriciteit.

Wat is de impact van isolatie op het energieverbruik van een woning?

Trias Energeticas dicteert duidelijk eerst te investeren in isolatie en dan pas in een warmtepomp. Zodoende daalt de warmtebehoefte en dus ook het nodige vermogen van de warmtepomp. Hierdoor wordt de warmtepomp voordeliger in aanschaf en verbruikt je klant bovendien een pak minder. Investeren in isolatie verdient zich altijd op korte tijd terug.

Is een warmtepomp echt zoveel milieuvriendelijker dan een condenserende gasketel?

Primaire energie en CO2-uitstoot zijn de parameters om warmteproductie te beoordelen op milieuvriendelijkheid. De rekenwaarden die wij gebruiken voor de metingen op de website www.LiveHeatPump.com (zie ‘cockpit’) verschillen per land en zijn in overeenstemming met de Europese richtlijnen en de adviezen van de onafhankelijke technologische onderzoeksorganisaties
Vito en TNO. Hun berekeningen tonen duidelijk aan dat de warmtepomp met haar rendementen veel milieuvriendelijker is dan de beste condenserende ketel.

Is de ontdooicyclus effectief als de buitenunit bevriest?

Thermastage Compact warmtepompen verwarmen krachtig en comfortabel bij een buitentemperatuur van -20°C tot zelfs +35°C. De toestellen zijn voorzien van een zeer efficiënt ontdooisysteem. Hierdoor functioneren ze perfect zonder gebruik te maken van de ingebouwde elektrische noodverwarming, zelfs bij extreme koude. Deze wordt immers enkel geactiveerd als het absoluut noodzakelijk is. Dankzij de puike prestaties bij +55°C (conform ERP) draagt de Thermastage Compact optimaal bij tot een gunstig E-peil.

Kan een woning voldoende verwarmd worden met slechts 7kW?

Nieuwbouwwoningen kunnen probleemloos verwarmd worden met 7kW, en zelfs met veel minder vermogen. Dat kan je goed zien op www.LiveHeatPump.be. In de modules ‘detailgrafieken’
en ‘warmtebehoefte’ kan je haarfijn analyseren hoeveel warmte een woning echt nodig heeft. 

Levert een boiler voldoende warm water voor het hele gezin?

Het is belangrijk altijd eerst een analyse te maken van de sanitair warm water (SWW) behoefte van het gezin. In functie daarvan kan je de passende Thermastage of Green Hybrid (warmtepomp- en zonneboiler in één) voorstellen. 

Waarom hernieuwbare energie?

De verbranding van fossiele brandstoffen vormt de belangrijkste oorzaak van de klimaatverandering. Er is maar één uitweg: de overstap naar hernieuwbare energie afkomstig van natuurlijke bronnen zoals water, wind, zon, aardwarmte en biomassa. In de nabije toekomst zal er in nieuwbouwwoningen in Europa amper nog worden verwarmd met fossiele brandstoffen zoals aardgas, stookolie en steenkool. De warmtepomp wordt het verwarmingssysteem bij uitstek.

Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke gas- en mazoutketels. Ze haalt warmte van lage temperatuur uit de natuur en geeft die warmte op een hogere temperatuur af in de woning. De warmtepomp benut enkel elektriciteit om de pomp te laten draaien, in tegenstelling tot elektrische verwarming. Thermastage warmtepompen leveren zelfs 3 tot 5 maal zoveel energie als de elektriciteit die ze verbruiken.

De resultaten van de warmtepompen op Live Heat Pump zien er bijzonder gunstig uit vergeleken met de gasketel. Hoe weet ik zeker dat de metingen correct zijn verlopen?

De meetsondes werden aangebracht onder toezicht van gerechtsexpert ing. Bobbaers. Hij inspecteerde alle installaties en herhaalde dat op geregelde tijdstippen. Bovendien had hij toegang tot de server waarop alle data verzameld werden en vanwaar deze gegevens doorgestuurd werden naar de website. De meetgegevens werden nauwkeurig geregistreerd en ieder uur opgeslagen.

5 jaar lang kon je de resultaten 'live' volgen op www.liveheatpump.be. Op 2 oktober 2015 hebben we de live metingen stopgezet. Alle resultaten blijven echter beschikbaar als archief en kunnen blijven dienen als vergelijkingsmateriaal.

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter