Hybride warmtepomp met radiatoren: enkele aandachtspunten

- Algemeen
hybride-warmtepomp-met-radiatoren-aandachtspunten

Een hybride warmtepomp met radiatoren combineren, is perfect mogelijk! Het is dus de ideale oplossing om je woning en verwarmingssysteem te verduurzamen, zonder een grondige renovatie te moeten inplannen. Ontdek hier de aandachtspunten. 

Verwarming op lage versus hoge temperatuur 

Radiatoren zijn ontwikkeld voor verwarming met een cv-ketel. Daarbij is het water dat door de buizen loopt al snel 80 graden Celsius. Een hybride warmtepomp kan je energiekosten verlagen, maar verwarmt het water voor je radiatoren tot maximaal 50 à 55 graden. 

Natuurlijk moeten je bestaande radiatoren de warmte efficiënt kunnen verspreiden bij die lagere temperatuur. Als je grote (overgedimensioneerde) radiatoren hebt, is dat normaal geen probleem. Maar ook de isolatiegraad van je woning speelt een rol: gaat er te veel warmte verloren, dan moet je cv-ketel een groter aandeel van de warmtevraag op zich nemen. Een hybride systeem is dan niet voordelig.  

Wil je testen of jouw verwarmingsinstallatie een lagere temperatuur aankan? Laat je gasketel een tijdje op 55 graden werken om te zien of dit volstaat. 

Hybride warmtepomp met radiatoren: aandachtspunten 

Er zijn enkele aandachtspunten als je je hybride warmtepomp met radiatoren combineert.  

  • Buffervat installeren: een warmtepomp heeft meer water en debiet nodig dan een gasketel. Radiatoren hebben een beperkte waterinhoud en als je de radiatorkranen dicht draait, gaat er te weinig water naar de warmtepomp. Een buffervat kan hier een oplossing bieden. 
  • Elektriciteitsinstallatie aanpassen: een hybride warmtepomp verbruikt minder gas, maar meer stroom. Draait de warmtepomp op 230 volt, dan volstaat je huidige elektriciteitsinstallatie normaal gezien wel. Bij 380 volt moet een elektricien een krachtigere aansluiting voorzien, maar dat is met ons gamma nooit het geval.  
  • Constante temperatuur in huis: zet je verwarming ’s nachts maar enkele graden lager, anders verbruikt het systeem veel energie om je woning overdag weer op te warmen. 
  • De temperatuur langzaamaan verhogen: draai je thermostaat niet ineens van 18 naar 21 graden, want dan staat je cv-ketel volledig in voor je warmtevraag.  

 

Wil je graag advies over hybride verwarming? Laat je gegevens achter.  

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter