Hybride warmtepomp met zonnepanelen: druk je energiekosten

- Algemeen
hybride-warmtepomp-met-zonnepanelen

Een hybride warmtepomp met een gasketel werkt op fossiele brandstof, hernieuwbare energie en elektriciteit. Om je verbruikskosten te drukken, kun je je warmtepomp met zonnepanelen combineren. Lees hier waarom dat nog altijd een rendabele investering is.  

Waarom warmtepomp met zonnepanelen?  

Energie is sowieso niet goedkoop. En 2022 leerde ons dat de prijzen extra hoog kunnen oplopen door schaarste en politieke spanningen. Met een hybride warmtepomp ben je een stuk minder afhankelijk van je gasleverancier: dit systeem haalt een deel van z’n energie gratis uit de buitenlucht, maar gebruikt voor dat proces elektriciteit. De gasketel levert natuurlijk ook energie, je verbruikt wel aanzienlijk minder fossiele brandstoffen om je woning te verwarmen.  

Om ook minder af te hangen van het (dure) elektriciteitsnet, kun je zelf stroom opwekken via zonnepanelen. Zo werkt je warmtepomp vooral op groene energie.  

Interessant voor het capaciteitstarief 

Vanaf 1 januari 2023 geldt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor wie een digitale meter heeft. Die teller meet elk kwartier je gemiddelde verbruik en op basis van je piekverbruik wordt elke maand je capaciteitstarief berekend.  

De manier waarop je energie gebruikt, bepaalt dus hoeveel je betaalt. Door je hybride warmtepomp met zonnepanelen te koppelen, kun je je stroompiek afvlakken en je zelfconsumptie verhogen — als je je energieverbruikers maar slim beheert.  Alle stroom die je panelen produceren, is sowieso gratis. 

In Wallonië wordt er nog een terugdraaiende teller toegevoegd en is er een prosumententaks voor het gebruik van het net. In Brussel zijn er groenestroomcertificaten van kracht. 

Goede gewoontes voor een lager verbruik 

Probeer zo weinig mogelijk elektrische apparaten tegelijk te laten draaien, om de afname van stroom te verspreiden. Vermijd ook sluipverbruik: trek de stekker uit als je een apparaat maar af en toe gebruikt. 

Verhoog daarnaast je zelfverbruik door zoveel mogelijk (overdag) energie te verbruiken wanneer je zonnepanelen het meeste stroom opwekken.  

Klaar voor de toekomst? 

Een hybride warmtepomp is een goede reflex als je zonnepanelen hebt, en vice versa. Wil jij je woning klaarmaken voor de toekomst? Vraag meer info over (hybride) warmtepompen

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter