Energie besparen? Het belang van een hybride warmtepomp

- Thermastage
hybride-warmtepomp-thermastage

Wil jij duurzamer verwarmen, zonder te moeten verbouwen? Een hybride warmtepomp helpt je om energie te besparen. Door een lucht-waterwarmtepomp te koppelen aan je cv-ketel, verbruik je gemiddeld tot 60 procent minder gas. Ontdek in dit artikel hoe je met een hybride warmtepomp minder geld uitgeeft aan energie en toch een hoog comfort behoudt.  

1. Ondersteund door hernieuwbare energie 

Bij een hybride warmtepomp neemt een lucht-waterwarmtepomp het grootste deel van je warmtebehoefte voor z’n rekening. Dat is interessant, want dit systeem maakt gebruik van hernieuwbare energie en heeft daardoor een hoog rendement.  

Een warmtepomp heeft wel stroom nodig om te werken. Voor een hybride warmtepomp op hoge temperatuur is de verhouding ongeveer 30 procent elektriciteit en 70 procent groene energie. Dat wil dus zeggen dat de warmtepomp 70 procent van de warmte die hij genereert, gratis uit de lucht haalt.  

Voor 1 kWh elektriciteit kan een lucht-waterwarmtepomp 3 tot 5 kWh warmte produceren. Da’s een rendement van meer dan 300 procent! Ter vergelijking: het rendement van een cv-ketel ligt rond de 100 procent.  

2. Automatisch de beste energiebron 

Een hybride warmtepomp kiest automatisch de meest geschikte energiebron om je woning te verwarmen. Daarvoor houdt de installatie vooral rekening met jouw comfort, maar ook de buitentemperatuur speelt een rol. Bij lage buitentemperaturen daalt het rendement van de warmtepomp en kan het dus voordeliger zijn om met de ketel te verwarmen.  

Dit systeem zal zoveel mogelijk vertrouwen op je warmtepomp — de meest hernieuwbare warmtebron — maar natuurlijk heb je graag een aangenaam binnenklimaat. Als je warmtepomp niet voldoende warmte levert, springt de cv-ketel bij. Dat is vooral zo op koude dagen.  

3. Nog meer besparen met zonnepanelen 

Energieprijzen schommelen voortdurend. Om minder afhankelijk te zijn van de netprijzen, kun je een deel van de nodige stroom zelf produceren met zonnepanelen. Zo maak je dubbel gebruik van hernieuwbare energie. 

Besparen met hybride warmtepomp 

Hoeveel geld en energie je precies kunt besparen met een hybride warmtepomp, hangt af van verschillende factoren: de energieprijzen, jouw warmtebehoefte, de isolatiegraad van je woning, … Sowieso vervang je een deel van je gasverbruik door gratis hernieuwbare energie, wat voordelig en milieuvriendelijk is.  

Heb je interesse in een hybride warmtepomp, maar wil je eerst graag meer info? Een erkend installateur bezorgt je advies en een offerte op maat. Vul ons contactformulier in en wij laten snel iets van ons horen.  

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter