Eenvoudig uitgelegd: hoe werkt een lucht-waterwarmtepomp?

- Algemeen
hoe-werkt-een-lucht-waterwarmtepomp

Een lucht-waterwarmtepomp kun je gebruiken voor de verwarming van je woning en sanitair warm water. Daarvoor gebruikt dit systeem een duurzame energiebron, namelijk de oneindig beschikbare warmte van de buitenlucht. Op warme dagen kun je er optioneel ook mee koelen. Maar hoe werkt een lucht-waterwarmtepomp eigenlijk? We vertellen het je in dit artikel. 

VAN BUITENLUCHT NAAR WARMTE 

Een lucht-waterwarmtepomp zet in vier stappen buitenlucht om in warmte of warm water.

  1. Warmte uit de buitenlucht 
    Eerst haalt de warmtepomp warmte uit de omgevingslucht. Deze warmte wordt getransporteerd via een koelmiddel, dat uiteindelijk onder invloed van die warmte verdampt. Er ontstaat dan een ‘koelmiddeldamp’.
     
  2. Drukverhoging
    Een compressor verhoogt de druk, zodat ook de temperatuur van de koelmiddeldamp stijgt. Daarvoor heeft de compressor een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig. 
     
  3. Warmteafgifte 
    Zodra de koelmiddeldamp de gewenste temperatuur heeft, stroomt hij door naar de condensor. Daar geeft de damp zijn warmte af aan het verwarmingssysteem. 
     
  4. Warm binnenklimaat en sanitair warm water 
    Uiteindelijk wordt de geproduceerde warmte afgegeven in huis, bijvoorbeeld via laagtemperatuurconvectoren of vloerverwarming, of aan je sanitair warm water.  
     

HOE WERKT KOELEN MET EEN LUCHT-WATERWARMTEPOMP? 

Een verwarmingssysteem schakel je normaal gezien uit in de zomer, maar een lucht-waterwarmtepomp kun je het hele jaar door laten draaien. Wil je koelen met je lucht-waterwarmtepomp? Dat is wel degelijk (optioneel) mogelijk met deze ‘omkeerbare’ warmtepomp.  

Hoe koelen met een lucht-waterwarmtepomp dan precies werkt? Het proces gebeurt dan gewoon omgekeerd: de warmte wordt aan de binnenlucht onttrokken via het water en naar buiten geleid. Er loopt dan koud water door je radiatoren of vloerverwarming. In dit geval spreken we van actieve koeling, omdat de warmtepomp, net als bij het verwarmen van je woning, elektriciteit verbruikt. Maar geen zorgen, het verbruik is nog altijd enorm laag. 

BINNENUNIT, BUITENUNIT EN BUFFERVAT 

Een lucht-waterwarmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit trekt de buitenlucht aan. Hierin zit de verdamper om het koelmiddel om te zetten in gas. In de binnenunit wordt de warmte afgegeven aan het water en verdeeld voor je verwarming of sanitair water. De binnenunit is zeer compact.  

PLAATSING ONDERDELEN: HOU HIER REKENING MEE 

Je plaatst de buiten- en binnenunit het best zo dicht mogelijk bij elkaar. Zo gaat er het minste warmte verloren bij het transport. Je moet natuurlijk wel letten op de minimale leidinglengte. Ook is het belangrijk dat de buitenunit vrij staat, zodat er genoeg toevoer is van de buitenlucht. Verstop je lucht-waterwarmtepomp dus niet in een afgeschermd hoekje.  

Denk bij de plaatsing van het buitendeel tenslotte ook aan de lucht- en geluidsproductie. Je laat de unit het best niet naar je buren toe blazen en hou rekening met weerkaatsingen. 

VERTROUW OP THERMASTAGE 

Ben je op zoek naar een energiezuinige koel- en verwarmingsoplossing met hernieuwbare energie? Dan zit je goed bij Thermastage. Vul ons contactformulier in en vind zo meteen een installateur. Die begeleidt je graag naar een oplossing op jouw maat.  

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter