Lucht-waterwarmtepomp: werking eenvoudig uitgelegd

- Algemeen
hoe-werkt-een-lucht-waterwarmtepomp

Een lucht-waterwarmtepomp staat in voor de verwarming van je woning en sanitair warm water. Daarvoor gebruikt dit systeem een duurzame energiebron, namelijk de oneindig beschikbare warmte van de buitenlucht. Op warme dagen kun je je woning er ook mee koelen. We vertellen je graag meer over de lucht-waterwarmtepomp en z’n efficiënte werking. 

Van buitenlucht naar warmte  

Een lucht-waterwarmtepomp zet in vier stappen buitenlucht om in warmte of warm water.   

1. Warmte uit de buitenlucht  

Eerst haalt de warmtepomp warmte uit de omgevingslucht via de buitenunit, zelfs bij negatieve buitentemperaturen. Die warmte wordt getransporteerd via een koelmiddel, dat uiteindelijk door de warmte uit de buitenlucht verdampt. Er ontstaat dan een ‘koelmiddeldamp’.  

2. Drukverhoging  

Een compressor verhoogt de druk, zodat ook de temperatuur van de koelmiddeldamp stijgt. Daarvoor heeft de compressor een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig.  

3. Warmteafgifte  

Zodra de koelmiddeldamp de gewenste druk en temperatuur heeft, stroomt hij door naar de condensor. Daar geeft de damp zijn warmte af aan het water.  

4. Warm binnenklimaat en sanitair warm water  

Daarna gebruikt de binnenunit de vrijgekomen warmte voor je verwarmingssysteem of om sanitair warm water te produceren. Via laagtemperatuurconvectoren, vloerverwarming of radiatoren komt de warmte uiteindelijk bij jou binnen. 

Wist je dat er ook lucht-waterwarmtepompen zijn om je zwembad te verwarmen? Die werken op dezelfde manier om het zwemwater op temperatuur te brengen. 

Koelen met een lucht-waterwarmtepomp: werking 

Hoe werkt een lucht-waterwarmtepomp om te koelen? De bovenstaande werking keert in dat geval om: de warmte wordt aan de binnenlucht onttrokken en naar buiten geleid. Er loopt dan koud water door je radiatoren of vloerverwarming. In dit geval spreken we van actieve koeling, omdat de warmtepomp, net als bij het verwarmen van je woning, elektriciteit verbruikt.  

Hoeveel stroom verbruikt een lucht-waterwarmtepomp? 

Maak je geen zorgen: het verbruik is sowieso laag. Een lucht-waterwarmtepomp met een COP van 4 (de prestatiecoëfficiënt) verbruikt jaarlijks gemiddeld 5.500 kWh stroom. Ter referentie: een doorsneegezin met een gasketel verbruikt per jaar gemiddeld 17.000 kWh aardgas voor verwarming, sanitair warm water en om te koken (bron: VREG). 

Plaatsing binnen- en buitenunit 

Denk goed na over de ideale plek voor je binnen- en buitenunit. Je lucht-waterwarmtepomp werkt het best als beide units niet te ver van elkaar staan en de buitenunit vrij buitenlucht kan aantrekken.  

In dat buitendeel zit de verdamper om het koelmiddel om te zetten in gas. In de compacte binnenunit wordt de warmte afgegeven aan het water voor je verwarming of sanitair water (tenzij je een aparte boiler hebt). 

Lucht-waterwarmtepomp met de beste werking 

Op zoek naar een efficiënte lucht-waterwarmtepomp met een zuinige werking?  Vul ons contactformulier in. Een van onze installateurs begeleidt je graag naar een oplossing op maat.

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter