COP, SCOP en SPF: alles over het rendement van je warmtepomp   

- Algemeen
COP, SCOP en SPF: alles over het rendement van je warmtepomp 

Een warmtepomp is een efficiënt verwarmingssysteem met een laag verbruik. Hoe rendabel je installatie juist is, kom je te weten aan de hand van de SCOP, SPF en COP van je warmtepomp. We maken je graag wegwijs.  

Het belang van een goed rendement  

Naast de kostprijs is het rendement een belangrijke factor bij de aankoop van je warmtepomp. Een efficiënt verwarmingssysteem zorgt er dan ook voor dat je energiefactuur lager is en je je investering snel terugverdient.   

COP van een warmtepomp  

De COP of prestatiecoëfficiënt  geeft het rendement van een warmtepomp weer. Hoe hoger dat getal, hoe rendabeler je verwarmingsinstallatie en hoe lager je verbruik. De COP-waarde van je warmtepomp kijkt naar de verhouding tussen de geleverde warmte en de verbruikte elektriciteit. Een warmtepomp met een COP van 4 heeft bijvoorbeeld 1 KwH elektriciteit nodig om 4 KwH warmte te produceren.   

COP of SPF van een warmtepomp  

De COP is een erg theoretische maatstaf en zegt weinig over het rendement van een warmtepomp in realiteit. De COP geeft het rendement weer bij één specifieke temperatuurconditie en is daarom geen goede maatstaf voor het rendement op jaarbasis. De  SCOP of SPF – ook wel seizoensprestatiecoëfficiënt – bekijkt daarentegen het gemiddelde rendement van je warmtepomp over een volledig jaar en houdt rekening met temperatuurschommelingen. Op een zachte lentedag  zal de COP van een warmtepomp hoger liggen dan op een  koude winterdag. Dit is zo omdat er meer warmte – en dus energie – in de lucht zit en de warmtebehoefte kleiner is. De SCOP of SPF neemt al deze verschillende condities in acht en bepaalt een totaal jaarrendement. 

Ook deze elementen bepalen het rendement van je warmtepomp  

Naast de weerschommelingen, speelt het afgiftesysteem van je warmtepomp een beduidende rol. Bij traditionele radiatoren ligt de circulatietemperatuur bijvoorbeeld tussen 50 en 60 °C, terwijl die bij vloerverwarming tussen 25 en 35 °C schommelt. De warmtepomp moet hierdoor minder hard werken, waardoor de SCOP stijgt.  

Isoleren  werkt! Nieuwbouwwoningen hebben meestal een hoge isolatiegraad, waardoor ze de ideale omgeving zijn voor een warmtepomp. Een lage warmtebehoefte laat het gebruik van een afgiftesysteem op lage temperatuur toe. Hierdoor stijgt het rendement van je warmtepomp en kom je ook toe met een kleiner warmtepomptype. Dit maakt de aanschaf van zo’n installatie meteen een stuk voordeliger. Heb je  renovatieplannen, dan is isoleren zeker de investering waard.  

De Thermastage warmtepompen zijn erg rendabel  

Ook efficiënt en rendabel verwarmen? Met een Thermastage zit je goed. Wil je weten welk verwarmingssysteem echt op maat is van jouw woning? Een installateur helpt je graag op weg.

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter