Lucht-waterwarmtepomp: laag verbruik en hoog rendement

- Algemeen
Lucht-waterwarmtepomp: hoog rendement

Duurzaamheid zit in de lift. We zoeken allemaal naar oplossingen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Alle beetjes helpen, maar met een duurzaam verwarmingssysteem maak je echt het verschil. Een lucht-waterwarmtepomp werkt op hernieuwbare energie en heeft een bijzonder laag verbruik. Lees hier alle redenen waarom een warmtepomp een ecologisch verantwoorde keuze is en hoe je het hoogste rendement haalt.

Laag verbruik door hernieuwbare energie 

Het energieverbruik van een lucht-waterwarmtepomp is laag, omdat de installatie warmte onttrekt uit de omgevingslucht om je woning en je sanitair warm water te verwarmen. Dit geavanceerde systeem heeft een deeltje elektriciteit nodig om dat te doen, maar drie vierde van de energie komt uit de natuur. En die bron is vol-le-dig gratis én groen. 

Geen fossiele brandstoffen 

Hernieuwbare energie is hier het toverwoord. Nog heel wat gezinnen verwarmen met een cv-ketel. Deze installatie werkt op fossiele brandstoffen die natuurlijk niet onuitputtelijk zijn. De omgevingslucht is daarentegen onbeperkt beschikbaar, uiteraard ook in de verre toekomst. Een lucht-waterwarmtepomp is dus een duurzaam alternatief voor verwarming op gas of mazout. Als het kleine aandeel elektrische energie bovendien wordt opgewerkt met hernieuwbare bronnen, is je systeem bijna-energieneutraal.  

Klimaatneutraal Europa 

We moeten trouwens verplicht uitkijken naar milieuvriendelijke(re) verwarmingssystemen, want de Europese Unie wil tegen 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Dat wil zeggen dat onze activiteiten en apparaten geen effect mogen hebben op het klimaat — er is dan geen of zeer weinig uitstoot van CO2 of andere broeikasgassen. Fossiele brandstoffen zullen daardoor snel verdwijnen. Wij staan uiteraard volledig achter deze doelstelling.  

Hoog rendement en hoge efficiëntie 

Het lage verbruik betekent niet dat je in de kou blijft zitten, omdat je lucht-waterwarmtepomp niet genoeg warmte zou leveren. Integendeel, dit systeem zet de warmte uit de buitenlucht zeer efficiënt om in warm water voor je verwarming en sanitair.  

Let hierbij zeker op de COP of prestatiecoëfficiënt van de lucht-waterwarmtepomp. Een hoog getal betekent een hoog rendement (en dus een extra laag verbruik). Een warmtepomp haalt sowieso een rendement van meer dan 100 procent. Heeft het toestel bijvoorbeeld een COP van 3, dan zet het 1 KwH elektrische energie om in 3 KwH warmte.  

Warmteafgiftesysteem op lage temperatuur 

Een lucht-waterwarmtepomp combineer je met een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur, zoals vloerverwarming of laagtemperatuurconvectoren. Zo blijft het temperatuurverschil tussen de bron (warmte uit de omgevingslucht) en het afgiftesysteem beperkt, en moet je warmtepomp minder hard werken. Ook de installatie van je lucht-waterwarmtepomp speelt hierbij een rol. Een correct geplaatste warmtepomp, met het oog op de positie van de buitenunit, heeft een positief effect op het verbruik en de winst. 

Betere prestaties met goede isolatie 

Duurzaam verwarmen begint eigenlijk bij goede isolatie. Een slecht geïsoleerde woning is niet geschikt voor een warmtepomp, omdat je te veel warmte verliest. Zoals gezegd, werkt deze installatie optimaal op een lage temperatuur, maar dat is onmogelijk in een oud huis. Je warmtepomp moet dan méér warmte produceren. Daarom vind je een lucht-waterwarmtepomp vooral in nieuwbouwprojecten terug.  

Thermastage: lucht-waterwarmtepompen met laag verbruik 

Wil jij ook ecologisch verantwoord verwarmen? Het verbruik van onze Thermastage lucht-waterwarmtepompen is bijzonder laag. Je kunt zelfs je zwembad op een energiezuinige manier verwarmen met een zwembadwarmtepomp. Neem contact op met een erkend installateur voor advies op maat.  

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter