Warmtepomp met vloerverwarming of radiatoren? 3 opties

- Algemeen
Warmtepomp met vloerverwarming of radiatoren 3 opties

Een warmtepomp is een energiezuinige verwarmingsoplossing — en al zeker de Thermastage lucht-waterwarmtepompen. Dat komt onder meer omdat dit systeem op lage temperatuur werkt. Waar een klassiek systeem — cv-ketel met radiatoren — het water aanvoert aan minstens 65 °C, is dat hier maar 25 à 35 °C. Vloerverwarming, laagtemperatuurradiatoren of dynamische convectoren gaan hand in hand met een warmtepomp. 

Warmtepomp en vloerverwarming: perfect huwelijk 

Zoek je de meest efficiënte combinatie? Ga dan voor een warmtepomp met vloerverwarming. Omdat je gebruikmaakt van lage watertemperaturen, moet je afgiftesysteem een voldoende grote omvang hebben om genoeg warmte te kunnen leveren.  Zo wordt het snel comfortabel warm. En dat is natuurlijk het geval bij vloerverwarming, dat over de hele ruimte verspreid ligt en de warmte over een grote oppervlakte gelijkmatig afgeeft. Dit systeem werkt optimaal bij een aanvoertemperatuur van 25 tot 35 °C en heeft daardoor een laag energieverbruik. 

Populair bij nieuwbouw 

Deze combinatie is populair bij nieuwbouw, maar bij renovatie is het niet altijd mogelijk om vloerverwarming aan te leggen. Vaak kun je de warmtepomp wel aansluiten op bestaande buizen, maar ga samen met de installateur na of je verwarmingssysteem dan doeltreffend werkt. 

In combinatie met laagtemperatuurradiatoren 

Is vloerverwarming geen optie, dan kun je in sommige situaties toch kiezen voor radiatoren. Hier kies je het best speciale laagtemperatuurradiatoren. Bij klassieke modellen is de vertrektemperatuur van het water 65 °C of meer. Koppel je die aan je warmtepomp, dan is de maximale temperatuur beperkt tot 55 à 60 °C. Dat leidt niet alleen tot een slechter rendement, waarschijnlijk volstaat dit warmteafgiftesysteem niet om het binnen warm te krijgen. Soms is deze combinatie wél mogelijk, bijvoorbeeld als de warmtebehoefte beperkt is (in je slaapkamer) en als de oppervlakte groot genoeg is om voldoende warmte af te geven. Ook hier is overleg met je installateur noodzakelijk.  

Dynamische laag-energie convectoren 

Dynamische laag-energie convectoren (met watertemperaturen tot 35 °C) bieden een aangenaam binnenklimaat en zijn een interessant alternatief voor vloerverwarming of laagtemperatuurradiatoren. Een convector geeft niet enkel statisch warmte af, zoals een radiator, maar ook dynamisch via een ingebouwde ventilator. Zo heb je ook met lage temperaturen en een kleine uitwisselingsoppervlakte genoeg warmteafgifte. Een dynamische convector past zich perfect aan aan de warmtevraag, waardoor de temperatuur binnen constant blijft.  

Enkele aandachtspunten 

Een Thermastage lucht-waterwarmtepomp gaat efficiënt om met energie. Voor een optimale werking, hou je hiermee rekening: 

  • Goede isolatie is een must voor verwarming op lage temperaturen en een hoog rendement: laat geen warmte verloren gaan. 
  • Koelen met je lucht-waterwarmtepomp? Dat is mogelijk met vloerverwarming, radiatoren én convectoren — maar wij raden je vloerverwarming aan. Kies wel een warmtepomp die koeling mogelijk maakt. 
  • Vraag altijd advies aan een expert, zo weet je meteen welke oplossing ideaal is voor jouw situatie. We brengen je graag in contact met een erkend installateur in je buurt. Laat snel van je horen
Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter