Bijna-energieneutraal verwarmen met een zuinige warmtepomp

- Algemeen
Bijna-energieneutraal verwarmen met een zuinige warmtepomp

Bijna-energieneutraal bouwen is sinds 2021 in heel Europa verplicht. Nieuwe woningen mogen nog maar zeer weinig verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en de productie van sanitair warm water. Het beetje energie dat je nog nodig hebt, is trouwens grotendeels groen. Lees hier hoe je BEN wordt met een zuinige warmtepomp.  

Bijna-energieneutraal, wat betekent dat? 

Nieuwbouwprojecten moeten beantwoorden aan strenge BEN-normen. Het E-peil mag bijvoorbeeld maximum E30 bedragen. Daarvoor is een hoge isolatiegraad essentieel. Verder heb je ventilatie nodig om binnen verse lucht te garanderen, want een bijna-energieneutrale woning is zeer luchtdicht. Daarnaast heeft de keuze van verwarmingsinstallatie, en hoe je sanitair warm water produceert, een grote invloed op je E-peil. Je moet een minimum aan hernieuwbare energie gebruiken in je woning. Is dat niet zo, dan is een E-peil van E27 vereist (in plaats van E30). Een warmtepomp en zonnepanelen zijn voorbeelden van hernieuwbare energietoepassingen die je E-peil aanzienlijk doen dalen.  

Hoe je precies voldoet aan die BEN-normen, maakt niet uit. Je kiest zelf de ventilatie- en verwarmingssystemen die het best passen bij jouw woonsituatie. Wil je nog een stapje verder gaan, naar een volledig energieneutrale woning? Dan moet je alle energie die je gebruikt zelf opwekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen. 

Zuinige warmtepomp en vloerverwarming 

Een zuinige warmtepomp in combinatie met vloerverwarming, da’s dé oplossing voor een laag E-peil. Normaal gaat de meeste energie naar het opwarmen (en het op temperatuur houden) van het water voor je centrale verwarming en sanitair warm water. Bij een Thermastage lucht-waterwarmtepomp is de aanvoertemperatuur maximum 55 °C, zo’n 20 graden lager dan bij een cv-ketel. Je energieverbruik daalt dus aanzienlijk. Bovendien werkt een warmtepomp voor het grootste deel op hernieuwbare energie. Ideaal dus voor in een BEN-woning.  

Waarom je deze installatie het best koppelt met vloerverwarming? Wel, dit systeem werkt ook op lage temperatuur en geeft de warmte gelijkmatig af. Zo blijft de temperatuur altijd stabiel in huis.  

Voordelen van een BEN-woning 

Bijna-energieneutraal bouwen is een investering in je toekomst — eentje die zichzelf snel terugbetaalt. Je hebt een bijzonder lage energiefactuur en bent niet afhankelijk van fossiele brandstoffen, waardoor je je steentje bijdraagt aan een beter klimaat. Dat past goed in de ambitie van Europa om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Door de uitstekende isolatie blijft het altijd aangenaam warm (of fris) in een BEN-woning en boet je niet in aan comfort.  

Ontdek de energiezuinige Thermastage warmtepompen 

Duurzaamheid heeft alleen maar voordelen! Weinig verbruiken en je energie gratis uit de natuur halen? Dat kan met een Thermastage warmtepomp. Neem contact op met een erkend installateur

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter