Premie warmtepompboiler: bedrag, voorwaarden en procedure

- Algemeen
premie-warmtepompboiler

Een warmtepompboiler produceert sanitair warm water met energie uit de buitenlucht. Om groene warmte te promoten, geeft elk Belgisch gewest een premie voor je warmtepompboiler op voorwaarde dat je de werken laat uitvoeren door een erkend professional. 

Premie warmtepompboiler in Vlaanderen 

In Vlaanderen is er Mijn VerbouwPremie voor energiebesparende maatregelen. 

1. Bedrag 

Voor eindfacturen vanaf 1 juli 2022 tot eind december 2025 is de basispremie 900 euro of maximaal 40% van de kosten. Voor facturen met een vroegere einddatum is de basispremie 300 euro. In sommige gevallen verhoogt het bedrag, bijvoorbeeld als je een laag inkomen hebt. 

2. Belangrijkste voorwaarden 

Het moet mogelijk zijn om de warmtepompboiler te koppelen aan je zonnepanelen. De factuur mag maximaal 2 jaar oud zijn en het toestel moet minstens een Europees productlabel A+ hebben.   

3. Procedure 

Vraag de premie aan via het online loket.  

Premie warmtepompboiler in Wallonië 

In Wallonië verloopt de premie voor je warmtepompboiler via SPW Energie (Service public de Wallonie).   

1. Bedrag 

De premie ligt tussen de 500 en 3.000 euro, afhankelijk van je inkomenscategorie. Sowieso krijg je niet meer dan 70% van je kosten terug.  

2. Belangrijkste voorwaarden 

Het is de bedoeling dat je nog 5 jaar na je aanvraag in de woning blijft wonen. Na de werken heb je 4 maanden de tijd om een aanvraag in te dienen. 

3. Procedure 

Stuur een ingevuld aanvraagformulier en technische bijlage op naar SPW Energie, samen met een factuur met einddatum voor 1 juli 2023. Dat kan via de post (zie formulier) of via mail naar secretariat.primes@spw.wallonie.be.  

Premie warmtepompboiler in Brussel 

In Brussel valt de premie voor je warmtepompboiler onder ‘RENOLUTION’.  

1. Bedrag 

De RENOLUTION-premie bedraagt tussen de 1.400 en 1.600 euro, afhankelijk van je inkomen. Op renolution.brussels lees je daarover meer. 

2. Voorwaarden 

De RENOLUTION-premie geldt voor residentiële gebouwen die meer dan 10 jaar oud zijn. De warmtepompboiler moet minstens energielabel A hebben.  

3. Procedure 

Je kunt de premie aanvragen tot 12 maanden na de werken, via IrisBox. Je moet onder meer de factuur indienen met een betalingsbewijs en een attest van de aannemer

Meer weten? 

Gebruik onze handige subsidiemodule of vraag info over onze producten. Sanistage warmtepompboilers voldoen aan de voorwaarden voor de premies. 

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter