Zuiniger verwarmen zonder gas, maar met een warmtepomp: 4 opties

- Algemeen
verwarmen-zonder-gas-warmtepomp

Wil jij verwarmen zonder gas? Dan is een warmtepomp een zuinig alternatief: je verkleint je ecologische voetafdruk en bespaart door het gebruik van hernieuwbare energie. We geven je vier opties om je gasketel (deels) te vervangen door een warmtepomp. 

Waarom verwarmen zonder gas? 

Gas is een fossiele brandstof die niet oneindig beschikbaar is. Je verwarming is dus vervuilend én niet toekomstgericht. Zeker nu Europa tegen 2050 volledig koolstofneutraal wil worden. Bovendien is er meer vraag dan aanbod, wat een ongunstige gasprijs oplevert.  

Optie 1: standalone lucht-waterwarmtepomp 

Bij nieuwbouw is verwarmen zonder gas een no-brainer. Een standalone lucht-waterwarmtepomp wordt stilaan de norm. Dit systeem werkt, in combinatie met vloerverwarming, voor maar 25 procent op elektriciteit, en gebruikt vooral groene (en gratis) energie uit de omgeving om warmte en sanitair warm water te produceren. Het is dan ook de zuinigste en duurzaamste oplossing, omdat je volledig onafhankelijk bent van gas.  

Een standalone lucht-waterwarmtepomp is ook een optie voor bestaande woningen, als je een grondige renovatie uitvoert.  

Optie 2: hybride warmtepomp 

Wil je je gasverbruik terugschroeven, zonder grote verbouwingswerken? Dan kan je kiezen voor hybride verwarming, waarbij je je gasketel combineert met een lucht-waterwarmtepomp. Dat levert niet enkel winst op voor het milieu, maar ook voor jezelf: omdat de warmtepomp (op hernieuwbare energie) een groot deel van de warmtevraag op zich neemt, daalt je gasfactuur. 

Optie 3: lucht-luchtwarmtepomp 

Een lucht-luchtwarmtepomp is een airco die kan verwarmen en koelen. De energiebronnen zijn dezelfde als bij een lucht-waterwarmtepomp: elektriciteit en gratis warmte uit de buitenlucht. Je kunt dit systeem installeren als aanvulling op je centrale verwarming, waarbij je gasketel bijvoorbeeld enkel nog instaat voor je sanitair warm water. Je plaatst dan een binnenunit in elke leefruimte die je wil verwarmen (of koelen).  

Optie 4: warmtepompboiler 

Als je geleidelijk wil overschakelen, is een warmtepompboiler een goede eerste stap. Je cv-ketel staat dan niet meer in voor je sanitair warm water, wat alweer gas uitspaart.  

Vind een warmtepomp op maat 

Wil je switchen van verwarming op gas naar een warmtepomp? Onze experts geven je met plezier persoonlijk advies. Contacteer ons

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter