De beste hybride warmtepomp voor jou: hierop moet je letten

- Algemeen
de-beste-hybride-warmtepomp

Er zijn verschillende types hybride warmtepompen. Met aparte of geïntegreerde condensatieketel, met een klein of groot vermogen, … Een hybride warmtepomp kies je op basis van je woonsituatie, je stookgedrag en je huidige verwarmingsinstallatie.  

1. Is jouw woning geschikt? 

Voor je begint te kijken naar de beste hybride warmtepomp, moet je weten of je woning wel geschikt is voor dit verwarmingssysteem. Zo moet je op een lagere temperatuur kunnen verwarmen dan bij een klassieke cv-ketel en moet het warmteverlies beperkt blijven. Je woning heeft in dat geval minstens energielabel C of D. Dat betekent dat er zeker dakisolatie is en ramen met dubbel glas.  

2. De staat van je cv-ketel 

Gaat je condensatieketel nog jaren mee, dan hoef je enkel te investeren in een lucht-waterwarmtepomp. Is je gasketel bijna aan vervanging toe? Dan is een all-in-one installatie interessant, waarbij de ketel is ingebouwd in de warmtepomp. 

3. Jouw warmtevraag 

Onder andere de grootte van je woning en de isolatiegraad bepalen het nodige vermogen van je warmtepomp. Het is belangrijk dat je dat correct laat berekenen om zuinig te verwarmen. Schakel daarom altijd een installateur in.  

4. De ruimte in en aan je woning 

Doorgaans komt de warmtepomp naast je condensatieketel te staan, behalve bij all-in-one hybride verwarming. Hou dus rekening met beschikbare ruimte in je stooklokaal. Daarnaast heeft een lucht-waterwarmtepomp ook een buitenunit die aan de gevel komt, op de grond of op het dak.  

5. Heb je een ventilatiesysteem? 

Hybride verwarming met een lucht-waterwarmtepomp (die energie uit de buitenlucht haalt) is de beste optie, maar ook een ventilatiewarmtepomp is mogelijk. Die haalt de warmte uit de af te voeren binnenlucht om je woning te verwarmen, als je een mechanisch ventilatiesysteem hebt. Dit type warmtepomp is redelijk groot en heeft een beperkt vermogen, waardoor je cv-ketel vaker zal moeten inspringen.  

De beste hybride warmtepomp dankzij Thercon 

Onze experts helpen je met plezier in je zoektocht naar de beste hybride warmtepomp. Vraag advies op maat en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.  

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter