5 veelgestelde vragen over lucht-waterwarmtepompen 

- Algemeen
Sanitair warm water met een warmtepomp

Denk je eraan om een lucht-waterwarmtepomp in je woning te laten installeren? Een geïnformeerd verwarmer is er twee waard. We geven je graag antwoord op vijf veelgestelde vragen over lucht-waterwarmtepompen.   

1. Wanneer kies ik voor een lucht-waterwarmtepomp?  

Een lucht-waterwarmtepomp is in verschillende situaties een goede investering. Heeft je huidige verwarmingsketel z’n beste jaren achter de rug en ben je op zoek naar een waardige – én milieuvriendelijkere – vervanger? Is je woning daarnaast goed geïsoleerd en beschik je over een laagtemperatuurafgiftesysteem zoals vloerverwarming óf kies je voor een ingrijpende energetische renovatie, dan is een lucht-waterwarmtepomp een prima keuze.  Heb je een zwembad dat je op een ecologische manier wil verwarmen? Ook dat kan met een lucht-waterwarmtepomp.   

2. Hoe werkt een lucht-waterwarmtepomp?   

Een lucht-waterwarmtepomp werkt voor  75 procent op gratis energie uit de omgeving. De buitenunit trekt de buitenlucht aan en transporteert die naar de verdamper die het koelmiddel omzet in gas. Het koelmiddel geeft de warmte vervolgens af aan het water ter hoogte van de condensor in het middendeel. De gecreëerde warmte wordt dan ingezet voor de verwarming van je kamers of voor de productie van sanitair warm water.   

3. Wat zijn de voornaamste voor- en nadelen?  

Een lucht-waterwarmtepomp is eenvoudig te plaatsen, met beperkte installatiekosten als gevolg. Je kunt de installatie naast verwarmen ook inzetten voor de productie van sanitair warm water en optioneel actieve koeling. De werking van je warmtepomp draait in dat laatste geval gewoon om, waardoor er koud water door je vloerverwarming of radiatoren loopt.  

Warmtepompen zijn erg energie-efficïent, maar de weersomstandigheden hebben wel enige invloed op hun werking. Op koude dagen zal je warmtepomp misschien niet hetzelfde rendement behalen als op een warme zomerdag, maar op jaarbasis kun je rekenen op een uitstekend rendement. Zo bespaar je op je factuur én op je ecologische voetafdruk.    

4. Met welk afgiftesysteem combineer ik een lucht-waterwarmtepomp?  

Een lucht-waterwarmtepomp is combineerbaar met verschillende afgiftesystemen. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming die je hele woning voorziet van een stabiele temperatuur.   

Oude radiatoren werken met hoge temperaturen en zijn een minder goede match voor je lagetemperatuurwarmtepomp. Met lagetemperatuurradiatoren of –convectoren zit je dan weer wel goed.   

5. Hoeveel kost een lucht-waterwarmtepomp?   

Het prijskaartje van je lucht-waterwarmtepomp hangt af van de grootte en isolatiewaarde van je woning, het waterverbuik – dus de capaciteit van het opslagvat voor sanitair warm water. De prijs voor een lucht-waterwarmtepomp start vanaf € 6.000, excl. installatie en btw. Voor elk gezin is er een Thermastage op maat.   

Interesse in een lucht-waterwarmtepomp?  

Ben je op zoek naar een Thermastage warmtepomp voor jouw woning? Neem contact met ons op. We helpen je graag op weg naar een verwarmingsoplossing op maat.   

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter