Verwarmen met warmtepomp of gasketel? Een vergelijking

- Algemeen
verwarmen-met-warmtepomp-of-gasketel

Ga je bouwen of verbouwen? Of is je verwarmingssysteem aan vernieuwing toe? Dan moet je beslissen of je in de toekomst gaat verwarmen met een warmtepomp of gasketel. Wij wikken en wegen beide opties.  

Wanneer kiezen voor lucht-waterwarmtepomp? 

Een lucht-waterwarmtepomp is een logische keuze bij nieuwbouw of een grondige renovatie. Het is een bijzonder zuinige verwarmingsoplossing voor een bijna-energieneutrale woning.  

Heb je ook zonnepanelen? Dan moet je zeker niet twijfelen. Zonnepanelen produceren een goed deel van de energie die je nodig hebt om je woning te verwarmen. Zo verlaag je je energiekosten aanzienlijk.  

Belangrijke info: in bestaande woningen is een warmtepomp niet altijd evident. Er moet voldoende isolatie zijn, net als een warmteafgiftesysteem dat op een lage temperatuur kan werken. Voornamelijk vloerverwarming, convectoren en laagtemperatuurradiatoren garanderen een goed rendement.  

Kostprijs lucht-waterwarmtepomp 

Het model, de functies (met of zonder boiler), het vermogen en de installatiekosten hebben allemaal een invloed op de prijs van je warmtepomp. Die begint vanaf 8.000 euro voor een lucht-waterwarmtepomp, inclusief installatie en btw. Je kunt de kosten wel drukken met een premie. Dankzij onze subsidiemodule weet je meteen waar je in jouw gewest recht op hebt.  

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat goede isolatie noodzakelijk is voor een optimale werking en hoog comfort. Ook voor isolatiewerken bestaan er premies.  

Wanneer kiezen voor gasketel? 

Op termijn zullen we de gaskraan moeten dichtdraaien, maar voorlopig mag je nog altijd een nieuwe gascondensatieketel installeren. Dat gebeurt vaak wanneer een woning (nog) niet geschikt is voor een lucht-waterwarmtepomp, bijvoorbeeld door de hoge warmtebehoefte.   

Kostprijs gasketel 

Als je een keuze moet maken tussen een warmtepomp of gasketel, is de aankoopprijs waarschijnlijk een belangrijke factor. Gemiddeld betaal je voor een condensatieketel tussen 2.000 en 7.500 euro, met plaatsing en btw inbegrepen. Dat lijkt een pak voordeliger dan een lucht-waterwarmtepomp. Toch is het antwoord genuanceerder dan dat ... 

In Vlaanderen, Brussel en Wallonië zijn de subsidies voor gascondensatieketels afgeschaft. Het Vlaamse Gewest geeft wel nog een premie voor wie tot de laagste inkomenscategorie behoort. Het zou dus kunnen dat de warmtepomp uiteindelijk niet veel duurder uitvalt.  

Daarnaast vraagt gasverwarming een pak meer energie. Laten we bijvoorbeeld een goed geïsoleerde woning met vloerverwarming op lage temperatuur bekijken. Deze fictieve woonst is uitgerust met een gascondensatieketel die jaarlijks 15.000 kWh aardgas verbruikt voor ruimteverwarming. Vervang je die ketel door een warmtepomp met een COP van 4, dan heb je maar 3.500 kWh elektriciteit per jaar nodig om de woning te verwarmen.  

Warmtepomp of gasketel — of allebei? 

In een bestaande woning is de keuze tussen een warmtepomp of gasketel minder evident dan bij nieuwbouw. Wil je toch graag duurzamer verwarmen? Dat kan met een hybride warmtepomp, waarbij je een lucht-waterwarmtepomp koppelt aan je gasketel.  

Meer weten over de mogelijkheden voor jouw woning? Laat je gegevens achter en wij brengen je in contact met een expert in je buurt. 

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter