Warmtepomp zwembad installeren: wat is de beste plek?

- Poolstage
warmtepomp zwembad installeren

Zwemmen in je eigen tuin wordt nog leuker met een zwembadwarmtepomp die het water verwarmt met energie uit de buitenlucht. Maar wat is nu de beste plek voor de unit? Wij geven enkele tips om de warmtepomp voor je zwembad te installeren.  

1. Installateur inschakelen 

In de zwembadwarmtepomp zit een koudemiddel dat warmte transporteert. Die koelvloeistof is slecht voor de ozonlaag — al vormen nieuwe varianten een kleiner risico. Om lekken te vermijden, moet je de zwembadwarmtepomp laten plaatsen door een erkend installateur met een geldig koeltechnisch certificaat (RESCert). 

2. Dicht bij zwembad plaatsen 

Hoe minder warmte verloren gaat via de leidingen, hoe zuiniger je zwembadverwarming werkt. Zet de warmtepomp dus niet te ver van het zwembad. Meestal staat de unit bij andere technische onderdelen van je zwembad, zoals je filter.  

Schrikt geluidsoverlast je af? Onze Poolstage warmtepompen produceren gemiddeld zo’n 54 decibel op een meter afstand. Dat is ongeveer even luid als je koelkast. Sommige van onze units hebben zelfs een stille modus om het geluid nog meer te beperken. 

3. Vrije luchtcirculatie 

Vrije luchtcirculatie is noodzakelijk, want de zwembadwarmtepomp moet ongehinderd warmte uit de buitenlucht kunnen aanzuigen. Zet de unit dus niet vlak aan een muur of verstopt in een hoekje. Daarnaast moet je het toestel ook vrij houden van bladeren en ander vuil. Vaak komt de warmtepomp buiten aan het tuinhuis of poolhouse.  

4. Denk aan je buren 

Een Poolstage-warmtepomp is een relatief stil toestel, maar hou toch rekening met je buren. Zet ‘m dus niet meteen aan hun terras of favoriete plekje in de tuin.  

Aan het begin van het zwemseizoen gaat de warmtepomp enkele dagen continu op vol vermogen draaien, om het koude water weer op temperatuur te krijgen. Nadien moet het toestel maar sporadisch draaien of zelfs helemaal niet op warme dagen, als je het zwembad goed afdekt. Eventuele overlast duurt dus niet lang. 

Warmtepomp zwembad installeren: vraag advies 

Wij brengen je graag in contact met een gecertificeerd expert om de warmtepomp voor je zwembad correct te installeren. Laat je gegevens achter

 

 

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter