Verbruik van een warmtepomp voor je zwembad: zuinig genieten

- Poolstage
verbruik-warmtepomp-zwembad

Met een zwembad creëer je luxe in je eigen tuin. Zeker als je het zwemwater verwarmt met een warmtepomp, kies je volop voor hemels genieten. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn! Het verbruik van een warmtepomp voor je zwembad is namelijk bijzonder laag. 

Verbruik warmtepomp voor zwembad 

Om het verbruik van een zwembadwarmtepomp te bepalen, moet je eerst kijken naar de COP-waarde (de energieprestatie van het toestel). Een hoog cijfer betekent een hoog rendement en een laag verbruik. In ons Poolstage-gamma kunnen we een COP-waarde tot 7 behalen. Dat wil zeggen dat het verwarmingssysteem 1 kWh energie nodig heeft om 7 kWh warmte te genereren.  

Laag verbruik dankzij hernieuwbare energie 

Het gebruik van hernieuwbare energie speelt een grote rol in dat hoge rendement. Een zwembadwarmtepomp haalt namelijk gratis energie uit de natuur: warmte uit de omgevingslucht. Daardoor is het aandeel elektriciteit beperkt.  

Heb je ook nog eens zonnepanelen die de nodige elektrische energie opwekken, dan werkt je zwembadverwarming nog goedkoper.   

Verbruikskosten zwembadwarmtepomp 

Hoeveel verbruikt een warmtepomp voor je zwembad nu precies en welke kosten zijn daar jaarlijks aan verbonden? Naast de COP-waarde zijn er verschillende factoren en een aantal persoonlijke keuzes die de verbruiksprijs bepalen. 

  • Isolatie: als je het zwembad goed afdekt, gaat er minder warmte verloren en moet de warmtepomp minder vaak draaien. 
  • Elektriciteitsprijs: de stroomkosten kunnen sterk variëren, afhankelijk van je energiecontract. 
  • Zwemseizoen: wil je ook in de winter zwemmen, dan betaal je meer. Op koude dagen daalt het rendement logischerwijs. 
  • Watertemperatuur: 28 °C is een aangename zwemtemperatuur. Wil je warmer water, dan stijgen de verbruikskosten. 
  • Vermogen: hoe groter het zwembad, hoe groter het vermogen dat je warmtepomp moet leveren en hoe meer je betaalt om het water te verwarmen. 
  • Invertertechnologie: een warmtepomp met variërend vermogen moet niet altijd op volle kracht werken en verbruikt daardoor minder. 

Op zoek naar een zuinige warmtepomp voor je zwembad? Wij hebben er vast eentje op jouw maat! Vraag vandaag nog advies aan een expert.  

 

 

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter