Warmtepompboiler prijs: hou rekening met deze kosten

- Algemeen
warmtepompboiler-prijs

Wat kost een warmtepompboiler bij aankoop en in verbruik? Dat hangt onder meer af van jouw warmwaterbehoefte, of je zonnepanelen hebt, en de premie die je krijgt. Wij vertellen je graag meer over de prijs van een warmtepompboiler

Gemiddelde kostprijs van een warmtepompboiler 

Een warmtepompboiler kost doorgaans tussen de 2.500 en 3.500 euro, zonder plaatsing en btw. Vooral het watervolume en het vermogen bepalen die kostprijs. Bepaal dus op voorhand hoeveel sanitair warm water jij ongeveer verbruikt. In België is dat gemiddeld 30 à 60 liter (aan 60 °C) per persoon per dag.  

Voor een gezin van vier personen volstaat normaal een warmtepompboiler van 300 liter. Heb je een groter volume nodig, dan betaal je meer. De kosten variëren ook in functie van de toepassing en de situatie ter plaatse. Vraag zeker raad aan een installateur over de keuze en plaatsing van jouw boiler.  

Premie voor groene warmte 

Gelukkig kun je een premie krijgen voor je warmtepompboiler, onder specifieke voorwaarden. In Vlaanderen is het basisbedrag 900 euro, in Wallonië 500 euro en in Brussel 1.400 euro.  

Verbruik van een warmtepompboiler 

Een warmtepompboiler verbruikt tot 75 procent minder energie dan een klassieke elektrische boiler. Hij haalt namelijk het grootste deel van z’n energie uit de buitenlucht, net zoals een lucht-waterwarmtepomp. En dat is duidelijk merkbaar op je factuur.  

Hoewel een warmtepompboiler dus duurder is, bespaar je meer op lange termijn. Zeker als je zonnepanelen hebt, want dan werkt je boiler voor een groot deel op hernieuwbare energie.  

Hoeveel jij precies betaalt om je sanitair water op te warmen, hangt af van de elektriciteitsprijs, je warmwaterverbruik en de weersomstandigheden. Op koude dagen zal de warmtepompboiler meer stroom verbruiken dan in de zomer. Zeker is wel dat de Sanistage-warmtepompboilers een goede energieprestatie hebben, met een COP-waarde tot 3,37

Vraag advies 

Onze experten informeren je graag over de kostprijs van een warmtepompboiler. Vraag raad aan een installateur voor een offerte op maat, zowel voor het toestel op zich als de plaatsing ervan. 

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter