Mijn VerbouwPremie: deze steun krijg je voor een warmtepomp

- Algemeen
mijn-verbouwpremie-warmtepomp

Sinds 1 juli 2022 heeft Vlaanderen een nieuw premiesysteem voor wie investeert in energie-efficiëntie en woningkwaliteit. Dankzij Mijn VerbouwPremie kun je nu al je subsidies in één keer en via één online loket aanvragen. Welke premie(s) kun je krijgen voor je warmtepomp?  

Voorwaarden voor Mijn VerbouwPremie 

Kies je bij renovatie voor een warmtepomp, dan geeft de Vlaamse regering je een financieel duwtje in de rug. Daar zijn onder andere deze belangrijke technische vereisten aan verbonden: 

  • Je moet je warmtepomp laten plaatsen door een installateur met een bekwaamheidscertificaat (RESCert).  
  • De afgiftetemperatuur van je verwarmingssysteem is maximaal 55 graden.  
  • Je gebruikt de warmtepomp om je woning te verwarmen, eventueel gecombineerd met de productie van sanitair warm water en zwembadverwarming.  
  • Zet je de warmtepomp ook in om te koelen? Dan krijg je een premie als dit systeem de enige centrale verwarming is in huis en als je ook zonnepanelen hebt.   

Ontdek alle technische en factuurvoorwaarden via Vlaanderen.be.  

Zoveel bedraagt de premie voor je warmtepomp 

Heb je recht op Mijn VerbouwPremie voor je warmtepomp? Dan wil je natuurlijk graag weten hoeveel financiële steun je precies krijgt. Hieronder vind je de basispremie per type warmtepomp.  

Vervang je je elektrische verwarming door een warmtepomp of woon je in een gebied zonder aardgasnet, dan verdubbelt de premie. Bij uitsluitend nachttarief is de premie iets hoger dan het basisbedrag. Ook wie uit de laagste inkomenscategorie komt of wie verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor, kan rekenen op een hogere terugbetaling.  

Goed om te weten: je krijgt maximaal 40 procent van je totaalfactuur terug. Bij het sociaal tarief is dat 50 procent. Via de Vlaamse overheid vind je de exacte bedragen.  

Wat met de totaalrenovatiebonus en BENO-pass? 

De totaalrenovatiebonus en BENO-pass verdwijnen langzaamaan. Zit je al in een traject voor deze subsidies? Dan loopt dit gewoon verder en worden eventuele nieuwe premie-aanvragen nog toegevoegd. Je kunt geen nieuw traject meer opstarten. 

Vraag advies aan een expert 

Een warmtepomp is een heuse investering, zeker in combinatie met een grondige renovatie van je woning. Wij brengen je graag in contact met een erkend installateur voor advies over je lucht-waterwarmtepomp en Mijn VerbouwPremie. Via onze subsidiemodule ontdek je snel op welke premie(s) je recht hebt. 

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter