Waarom een warmtepomp de verwarming van de toekomst is

- Algemeen
warmtepomp-verwarming-van-de-toekomst

Verwarmingssystemen op aardgas of stookolie voldoen niet meer aan onze verwachtingen én verplichtingen rond duurzame energie. Wie bewuster wil verwarmen, investeert het best in een lucht-waterwarmtepomp. We geven vier redenen waarom dat dé verwarming van de toekomst is. 

1. Een warmtepomp is betrouwbaar 

Fossiele brandstoffen zijn niet oneindig beschikbaar en bovendien zijn we voor gas gebonden aan buitenlandse leveranciers. Dat maakt de toekomst van gasverwarming onzeker. Een lucht-waterwarmtepomp werkt daarentegen op bronnen waarop we nog lang kunnen vertrouwen: elektriciteit en hernieuwbare energie. En omdat dit verwarmingssysteem sowieso weinig stroom verbruikt, ben je minder afhankelijk van leveranciers.  

2. Kleinere impact op het milieu 

Elektriciteit opwekken gebeurt steeds groener en lokaler, via windmolens, zonnepanelen en waterkracht. Bij het gebruik zelf komen geen schadelijke stoffen vrij. Dat is anders bij verwarming op gas of mazout: bij verbranding in de ketel komen CO2 en fijn stof in de lucht. Dat is nadelig, zeker nu we evolueren naar een koolstofarme maatschappij. De kleine milieu-impact van een warmtepomp is dus een belangrijke reden waarom het de verwarming van de toekomst is. 

3. Voordeliger verwarmen 

Een groot deel van onze maandelijkse kosten gaat naar de verwarming van onze woning en sanitair warm water. Nu het leven alsmaar duurder wordt, is dat een belangrijke uitgave om op te besparen. Met een lucht-waterwarmtepomp vervang je je gas of mazout grotendeels door hernieuwbare energie. Dat is alleen voordelig als je verwarming op een lage temperatuur werkt (vloerverwarming, convectoren of lagetemperatuurradiatoren). En als je zonnepanelen hebt, daalt je verwarmingsfactuur nog meer. 

4. Veiliger dan gas of mazout 

Moderne ketels en radiatoren zijn doorgaans veilig, maar bij oude of niet goed geïnstalleerde verwarmingssystemen is er een kans op koolstofmonoxide: dat is een kleur- en reukloos gas dat vrijkomt bij slechte verbranding. Dat risico heb je niet bij een lucht-waterwarmtepomp. 

Haal de verwarming van de toekomst in huis 

Wil je advies op maat om je woning en sanitair water duurzamer te verwarmen? We helpen je graag verder. Laat je gegevens achter en dan brengen wij je in contact met een erkend installateur in je buurt. 

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter