Waarom je beter geen hogetemperatuurwarmtepomp in huis haalt

- Algemeen
hogetemperatuurwarmtepomp-General

Krijg jij je woning niet warm genoeg met een standaard lucht-waterwarmtepomp op lage temperatuur? Dan lijkt een hogetemperatuurwarmtepomp een goed alternatief. Maar wij pleiten voor hybride verwarming of een lucht-luchtwarmtepomp. Ontdek waarom een warmtepomp op hoge temperatuur niet per se de beste optie is. 

Waarom hogetemperatuurwarmtepomp nodig? 

Een lucht-waterwarmtepomp werkt gewoonlijk met een watertemperatuur van 35 tot 55 °C. In oudere woningen, die niet goed geïsoleerd zijn, volstaat dat niet om een aangenaam binnenklimaat te creëren. Er gaat dan namelijk veel warmte verloren.  

Een hogetemperatuurwarmtepomp warmt het cv-water op tot 55 °C en meer. Je kunt dus je bestaande radiatoren behouden, waardoor dit de ideale oplossing lijkt om renovatie- of isolatiewerken te vermijden. Maar dit soort warmtepomp heeft enkele fundamentele nadelen.   

Nadelen warmtepomp op hoge temperatuur 

Omdat een hogetemperatuurwarmtepomp warmer cv-water produceert dan een klassieke lucht-waterwarmtepomp, moet dit systeem harder werken. Hoewel je nog altijd vertrouwt op hernieuwbare energie, is het aandeel elektriciteit veel groter bij een warmtepomp op hoge temperatuur. Dat merk je duidelijk op je energiefactuur.  

Naast de hogere verbruikskosten, is ook de investering een pak duurder en de terugverdientijd dus langer. Wil je om financiële redenen overschakelen op een warmtepomp, dan is een systeem op hoge temperatuur geen aanrader.  

Alternatieven: hybride warmtepomp of lucht-luchtwarmtepomp 

Als je goedkoper wil verwarmen en tegelijk het milieu wil sparen, zijn een hybride warmtepomp of lucht-luchtwarmtepomp betere opties. Bij hybride verwarming koppel je een lucht-waterwarmtepomp op lage temperatuur aan je bestaande cv-ketel. Zo ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, maar kun je toch je radiatoren behouden.  

Bij een hybride warmtepomp moet je het aandeel van de warmtepomp wel hoog genoeg houden, door op een zo laag mogelijke temperatuur te verwarmen. Wil je een premie ontvangen voor je (hybride) warmtepomp, dan is de maximumtemperatuur 55 °C. 

Een lucht-luchtwarmtepomp is dan weer een vaste airco. Als je je cv-ketel volledig wil vervangen, hang je in verschillende ruimtes een AircoHeater. Maar je kunt ook gewoon één unit installeren om je gas- of mazoutverbruik te verminderen. Aan jou de keuze! 

Vind een verwarmingssysteem op maat 

Wil je zuiniger verwarmen, op een efficiënte manier? Onze experts geven je met plezier persoonlijk advies. Contacteer ons

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter