ZWEMBADWARMTEPOMP: EEN DUURZAME EN RENDABELE INVESTERING

ZWEMBADWARMTEPOMP: EEN DUURZAME EN RENDABELE INVESTERING

Buitenzwembaden zorgen voor het ultieme zomergevoel, met dagen vol plezier, verkoeling en ontspanning. Maar in België is het aantal zwemuren beperkt, want in de lente en herfst is het moeilijk om de watertemperatuur op een aangenaam peil te krijgen en houden. Tenzij je een zwembadwarmtepomp hebt! Dat systeem is ideaal op frissere zomerdagen of in het tussenseizoen.  

Hoe werkt zo’n warmtepomp voor je zwembad, en wat is het beste type voor jou? Ontdek er op deze pagina alles over.  

1. Wat is een zwembadwarmtepomp? 

Een zwembadwarmtepomp is een lucht-waterwarmtepomp specifiek bedoeld om zwemwater te verwarmen — gemiddeld tot zo’n 28 graden Celsius — en het op temperatuur te houden. Het toestel bestaat uit één unit en maakt vooral gebruik van hernieuwbare energie. Je kunt de werking van een zwembadwarmtepomp vergelijken met die van een klassieke lucht-waterwarmtepomp

  1. Een warmtepomp voor je zwembad gebruikt een ventilator om warmte uit de omgevingslucht te halen. 
  2. Een koelvloeistof transporteert die warmte. 
  3. Onder invloed van de warmte verdampt de koelvloeistof tot een gas. 
  4. Een compressor perst het gas samen, zodat de warmte vrijkomt en de temperatuur stijgt. 
  5. De warmtewisselaar geeft de vrijgekomen warmte af aan het zwembadwater dat erdoorheen stroomt.  

Een zwembadwarmtepomp zal het vaakst draaien van april tot en met oktober. Dit toestel werkt namelijk het zuinigst bij buitentemperaturen vanaf 15 graden. Is het koeler weer, dan verbruikt de warmtepomp meer elektriciteit, waardoor het rendement daalt. Dat is soms ook het geval wanneer je het zwembad wil opwarmen tot meer dan 28 graden — tenzij je een warmtepomp hebt die moeiteloos en voordelig verwarmt tot een hoge temperatuur.  
 

2. Soorten warmtepompen voor je zwembad 

Je hebt keuze uit verschillende types zwembadwarmtepompen, met diverse vermogens en functionaliteiten. Welk toestel jij het best gebruikt om je zwemseizoen te verlengen, hangt af van een aantal factoren: 

  • de inhoud van het zwembad (volgens lengte, breedte en diepte), 
  • de isolatie van het zwembad, 
  • de gewenste watertemperatuur, 
  • de gewenste opwarmtijd, 
  • het type zwembad, 
  • de periode waarin je het zwembad gebruikt, 
  • het systeem waarmee je het zwembad afdekt. 

Een erkend installateur kan je gedetailleerd advies geven, maar wij helpen je alvast op weg. In onze Poolstage-folder (die je onderaan onze productpagina terugvindt) staat bijvoorbeeld een handig overzicht van de selectiecriteria. Zo ontdek je snel welke warmtepomp aansluit bij jouw noden. Maar ook hieronder geven we heel wat nuttige info mee. 

Welk type zwembadwarmtepomp verkies je? 

Een standaard lucht-waterwarmtepomp voor je zwembad heeft een vast vermogen en een compressor die aan een constante snelheid draait. Door het klassieke start/stop-systeem schakelt het toestel aan als het water te koud is, en uit als het warm genoeg is. De warmtepomp werkt altijd op het volle vermogen en gebruikt zo meer elektriciteit dan nodig. 

Een tweede type, een zwembadwarmtepomp met invertertechnologie, is een pak zuiniger: het vermogen past zich automatisch aan de warmtevraag aan. Om het water aan het begin van het zwemseizoen op te warmen, is een hoog vermogen vereist. Maar om de temperatuur erna constant te houden, moet het toestel minder krachtig werken. Dat bespaart je energie en kosten.  

Alle toestellen uit het Poolstage-gamma werken met invertertechnologie, en hebben dus een modulerend vermogen.  

Welk type zwembad heb je? 

Hoe groter je zwembad, hoe groter het nodige vermogen. Voor een opzetzwembad met een klein volume is de Poolstage Mini een goede, voordelige oplossing. Heb je een groter, permanent zwembad, dan vind je sowieso een Poolstage Inverter op maat: deze reeks is beschikbaar in diverse vermogens tot 30,20 kW. 

Je hebt ongeveer 1 kW nodig om 4 kubieke liter water te verwarmen. Voor een standaard zwembad van 40 à 50 kubieke liter, volstaat dus een vermogen van 14 kW. 

Heb jij een jacuzzi thuis? Dan moet het water heerlijk warm zijn. Onze jacuzziwarmtepompen zijn speciaal ontworpen voor hoge watertemperaturen tot 40 graden en hebben een prima energieprestatie (COP tussen 4,51 tot 12,57).  

Welke functionaliteiten heb je nodig?  

Bij elke Poolstage-zwembadwarmtepomp kun je vanop afstand de temperatuur instellen via de Aqua Temp-app. Daarin vind je de omgevingstemperatuur, een evolutiegrafiek van de watertemperatuur, twee timers en meer. Ook handig: installateurs zien eventuele foutmeldingen via dezelfde app en kunnen snel inschatten hoe ze problemen moeten oplossen. Liever geen app? Dan kun je aan de slag met het intuïtieve bedieningspaneel. 

Daarnaast hebben sommige van onze toestellen ook een slimme modus. En ten slotte kun je ook nog kiezen op basis van de uitblaasrichting: langs voren, boven of de zijkant. 

3. De voordelen van een zwembadwarmtepomp 

Een zwembad met warmtepomp bezorgt je verfrissende momenten en zalige zomeravonden.  En dit type zwembadverwarming heeft tal van andere troeven.  

  • Milieuvriendelijk: een zwembadwarmtepomp werkt hoofdzakelijk op hernieuwbare energie. Zeker ten opzichte van een zwembadkachel op gas of mazout zijn de CO2-uitstoot en impact op het milieu miniem.  
  • Geluidsarm: op een meter afstand is het geluidsniveau van een Poolstage-zwembadwarmtepomp maximaal 56 decibel. Dat is ongeveer even luid als een pruttelend koffiezetapparaat. Maar zet de unit niet vlak tegen het terras van je buur, om overlast te vermijden.  
  • Lage verbruikskosten: een zwembadwarmtepomp verbruikt gemiddeld zes tot zeven keer minder energie dan klassieke (elektrische) zwembadverwarming. Je haalt namelijk een hoger rendement door het gebruik van hernieuwbare energie. Om te bezuinigen moet je wel het zwembad goed afdekken, om de warmte te bewaren. 
  • Betrouwbaar: je hebt altijd warm water en bent daarbij niet afhankelijk van de zon. 
  • Eenvoudig te installeren: de Poolstage Mini wordt kant-en-klaar geleverd, maar voor onze andere zwembadwarmtepompen moet je een installateur inschakelen die koeltechnisch gecertificeerd is.  

4. Hoeveel kost een warmtepomp voor een zwembad? 

Een warmtepomp voor je zwembad varieert in prijs, op basis van verschillende factoren: het model, het vermogen, de plaatsing, de gewenste temperatuur, de extra functionaliteiten, … Voor een Poolstage-warmtepomp voor een klassiek zwembad van 40 à 50 kubieke liter, ligt het prijskaartje rond de 2.750 euro (zonder btw en plaatsing). Onze Poolstage Mini is een pak voordeliger.  

Belangrijke info: voor sommige warmtepompen kan je een premie aanvragen, maar dat is niet het geval bij een warmtepomp voor je zwembad.  

Het verbruik en rendement van een zwembadwarmtepomp 

Wat is het verbruik van een warmtepomp voor je zwembad, en hoeveel kost je dat aan stroom? Het is moeilijk om een gemiddeld cijfer op de verbruikskosten te plakken: zowel het nodige vermogen, het rendement en de prijs van elektriciteit zijn variabele parameters. Wil je ook in de winter zwemmen? Is het zwembad goed geïsoleerd en afgedekt? Wil je het water graag tot een hogere temperatuur verwarmen? Ook die factoren hebben een invloed.  

Wat we wél met zekerheid kunnen zeggen, is dat alle producten uit het Poolstage-gamma weinig verbruiken. De gemiddelde COP-waarde is 7: 1 kWh energie genereert ongeveer 7 kWh warmte. Om het rendement nog te verhogen, moet je een goed afdeksysteem hebben dat de warmte vasthoudt, zoals noppenfolie of nog liever lamellen die uv-stralen opvangen. 

5. Zwembadwarmtepomp installeren 

Laat je warmtepomp voor je zwembad aansluiten door een erkend installateur. Je bent niet alleen zeker van een juiste plaatsing, het is ook gewoon verplicht: voor een veilige en milieuvriendelijke werking moet de installateur koeltechnisch gecertificeerd zijn.  

Waar plaats je de unit? Eigenlijk gelden dezelfde richtlijnen als bij een lucht-waterwarmtepomp.  

  • Beperk de lengte van de leidingen om warmteverlies zoveel mogelijk te vermijden.  
  • Een plekje naast je poolhouse of tuinhuis, of achter een haag, is prima. Vaak komt de unit in de buurt van de filter en andere technische onderdelen van je zwembad.  
  • Hou er rekening mee dat de compressor wel wat geluid produceert (bij onze modellen zo’n 51 decibel op een meter afstand).  
  • Zorg voor voldoende luchttoevoer: de unit moet ongehinderd warmte uit de buitenlucht kunnen aantrekken en de afgekoelde lucht weer afgeven. Hou de unit daarom zoveel mogelijk vrij van bladeren en zet ‘m niet vlak aan een muur. 

Zet je de warmtepomp graag uit het zicht, omdat je ‘m niet zo mooi vindt? We hebben nu ook een zwart designmodel (Poolstage PMXD) dat echt gezien mag worden!  

6. Zwembadwarmtepomp combineren met zonnepanelen 

Je zwembadwarmtepomp combineren met zonnepanelen is bijzonder interessant. Zo wordt je zwembad opwarmen namelijk nog goedkoper — of zelfs helemaal gratis: de zonnepanelen wekken de nodige stroom op.  

Hoeveel panelen heb je ongeveer nodig? Ook hier is het moeilijk om een exact cijfer te geven. Voor een geïsoleerd zwembad van 40 tot 50 kubieke liter (dat je goed afdekt en niet gebruikt in de winter) moet je 6 à 8 panelen installeren. Heb je een groter zwembad of wil je het hele jaar door zwemmen, dan heb je meer zonnepanelen nodig. 

7. Zwembadwarmtepomp in de winter? 

Een Poolstage-zwembadwarmtepomp kun je makkelijk winterklaar maken: gewoon loskoppelen van het elektriciteitsnet. Het is wel belangrijk dat er geen water achterblijft, want dat zou kunnen bevriezen en de leidingen beschadigen. Dankzij de handige afvoer loopt bij onze toestellen het water automatisch weg, zonder dat je de unit moet kantelen. Enkel nog een beschermende winterhoes erover en je warmtepomp is klaar voor enkele koude maanden in je garage, tuinhuis of poolhouse. 

Wil je ook in de winter de verwarming voor je zwembad aanlaten? Activeer het winterbeschermingsprogramma om het toestel en je zwembad ijsvrij te houden, en zo vorstschade te voorkomen. 

8. Zwembad efficiënt verwarmen: vraag advies 

Een zwembad met warmtepomp, da’s comfort en waterpret gegarandeerd. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Wil je advies op maat om jouw zwembad te verwarmen? Onze experten staan voor je klaar en wijzen je graag de weg in ons uitgebreide gamma. Laat je gegevens achter en wij brengen je in contact met een erkend installateur uit je buurt.  

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter