Is een hybride warmtepomp met cv-ketel interessant voor jou?

Wie energiezuinig en duurzaam wil verwarmen, kan niet meer om een warmtepomp heen. Maar wat als je nog niet volledig kan of wil overschakelen op dit verwarmingssysteem? Dan kun je de warmtepomp aansluiten op je cv-ketel. We spreken dan over een hybride warmtepomp. We vertellen je wanneer het interessant is om te kiezen voor een hybride systeem, welk prijskaartje eraan vasthangt en waarom de koppeling met zonnepanelen een goed idee is.  

1. Wat is een hybride warmtepomp? 

Een hybride warmtepomp gebruikt drie energiebronnen: warmte uit de buitenlucht, elektriciteit en een fossiele brandstof — meestal gas. Je koppelt namelijk een lucht-waterwarmtepomp aan een cv-ketel. Deze wisselwerking is er vooral om je woning te verwarmen. Voor sanitair warm water staat een van de twee systemen in: ofwel je ketel, ofwel de warmtepomp.  

1.1 Hoe werkt een hybride warmtepomp? 

De lucht-waterwarmtepomp dekt het grootste deel van je warmtebehoefte en haalt daarvoor hernieuwbare energie uit de omgeving. De gasketel begint in theorie pas te werken als je warmtepomp niet genoeg energie produceert. In de praktijk komt het vaker voor dat de ketel je verwarming al tot een bepaalde temperatuur brengt en daarna pas overschakelt op je warmtepomp. 

De regelaar kiest op elk moment de beste optie om te verwarmen. Comfort is de belangrijkste factor bij die keuze, maar je hybride warmtepomp bekijkt ook welke energiebron het voordeligst is.    

1.2 Kun je koelen met een hybride warmtepomp? 

Met een standalone warmtepomp — waarbij dit toestel het enige verwarmingssysteem is — kun je vaak verwarmen én koelen. Is dat ook het geval bij een hybride warmtepomp? In principe kun je daarmee koelen als je vloerverwarming hebt. Maar omdat vloerverwarming sowieso warmte afgeeft op een lage temperatuur, is een hogetemperatuurketel overbodig. Dan is een full-electric, standalone warmtepomp de meest logische optie.  

Hybride warmtepompen vind je meestal in combinatie met radiatoren, die over het algemeen niet geschikt zijn voor koeling.  

2. Wanneer kiezen voor hybride verwarming?  

2.1 De isolatiegraad van je woning 

Hybride verwarming is interessant als je zuiniger en comfortabel wil verwarmen. Je woning moet daarvoor wel matig tot goed geïsoleerd zijn. Dat wil zeggen dat alvast je dakisolatie en ramen op punt moeten staan, maar dat het nog geen must is om je gevelisolatie te optimaliseren of om vloerverwarming te installeren. Die laatste twee renovatieklussen zijn het meest ingrijpend en het duurst. Met hybride verwarming kun je die werken nog even uitstellen.  

Tips om je woning te isoleren 

  • Vraag een energieaudit aan: een energiedeskundige vertelt je welke werken je eerst moet uitvoeren en welke klusjes minder dringend of niet nodig zijn. Vaak is dakisolatie de eerste stap, maar misschien bespaar jij meer door je vloeren te isoleren … Na de audit heb je een duidelijk plan om de energieprestaties van je woning te verbeteren op de korte en lange termijn.   
  • Vermijd warmteverlies: alle beetjes helpen om energie te besparen. Dicht bijvoorbeeld alle kieren, gebruik een tochthond aan (buiten)deuren, sluit op koude dagen al vroeg je gordijnen, plaats reflecterende folie achter je radiatoren om de warmte beter te verspreiden, …  
  • Bekijk de mogelijke premies: isoleren is niet goedkoop, maar gelukkig zijn er premies voor wie z’n woning optimaliseert. Ga goed na welke financiële steun jij kunt krijgen. Misschien kun je meer doen met je budget dan je eerst dacht. 

2.2 Afgiftesysteem en watertemperatuur 

Hoe lager de temperatuur van je verwarmingswater, hoe beter het rendement van je warmtepomp en hoe gunstiger voor je verbruik. De nodige watertemperatuur hangt af van twee factoren: je afgiftesysteem en de isolatiegraad van je woning.  

Bij hybride systemen wordt de warmte meestal afgegeven via radiatoren. De nodige watertemperatuur daalt als je groter gedimensioneerde radiatoren hebt. Een hybride warmtepomp is ideaal als het water dat door je leidingen loopt zo’n 55 graden (of minder) is. Bij een hogere aanvoertemperatuur zal de ketel vaker draaien. 

Is je warmteafgiftesysteem of woning niet voorzien op deze lagere temperatuur? Dan is een lucht-luchtwarmtepomp een mogelijk alternatief — of toch als je woning luchtdicht is.   

2.3 Een energie-efficiënte en duurzame oplossing 

Een hybride warmtepomp is energie-efficiënt en duurzaam. Je verbruikt minder fossiele brandstoffen, waardoor de uitstoot van CO2 daalt. En omdat dit systeem met intelligente sturing bij een aanvoertemperatuur van maximaal 55 graden een hoger rendement heeft dan een klassieke cv-ketel, wint ook je portemonnee mee.  

Wil je écht zuinig verwarmen, dan is het aangeraden om je hybride warmtepomp met zonnepanelen te combineren. Zo verhoog je je zelfconsumptie: je kunt de geproduceerde stroom inzetten voor de verwarming van je woning. 

3. Soorten hybride warmtepompen 

Net zoals er verschillende soorten warmtepompen zijn, heb je ook meerdere opties voor je hybride warmtepomp. Een all-in-onesysteem is de beste keuze als ook je cv-ketel aan vervanging toe is. Een ad-on warmtepomp zet je bij je bestaande verwarmingsketel. Dat is logischerwijs een pak goedkoper. Ten slotte heb je bij elke type hybride warmtepomp nog keuze uit een splitsysteem (met een binnenunit en een buitenunit) en een monoblock (met enkel een buitenunit).  

  • Een split lucht-waterwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om je woning te verwarmen. De binnen- en de buitenunit zijn onderling verbonden via koelleidingen. Omdat alle onderdelen compact zijn, verlies je weinig ruimte. 
  • Een hybride monoblock-warmtepomp heeft een buitenunit die via waterleidingen in verbinding staat met je verwarmingssysteem binnen. Bij hoge watertemperaturen moet je opletten met warmteverliezen via deze buizen.  

3.1 Welke hybride warmtepomp kiezen? 

Wat is nu de beste hybride warmtepomp voor jouw situatie? Dat hangt af van enkele factoren. 

  • De staat van je cv-ketel: is je condensatieketel bijna aan vervanging toe, dan is een all-in-one hybrid een goeie investering naar de toekomst toe. 
  • De ruimte in je stooklokaal: is er voldoende plaats in je woning om de warmtepomp naast je condensatieketel te zetten?  
  • De ruimte aan of in de buurt van je gevel: de buitenunit komt op de grond, aan een buitenmuur of op het dak. 
  • Jouw warmtevraag: een grote woning vraagt een warmtepomp met een groter vermogen. Hoe hoger de isolatiegraad, hoe lager de warmtebehoefte en hoe kleiner de warmtepomp.  

3.2 Hybride warmtepomp en groene energiebronnen 

Combineer je hybride warmtepomp met andere systemen op hernieuwbare energie om nog zuiniger te verwarmen of om een nog hoger comfort te halen. Plaats je bijvoorbeeld zonnepanelen, dan produceren die elektriciteit voor je warmtepomp. Zo zet je ten volle in op autoconsumptie en moet je minder overtollige stroom terugsturen naar het net.  

Wil je je hybride warmtepomp ook inzetten voor sanitair warm water? Voorzie dan een warmtepomp met een opslagvat. Dat kan bijvoorbeeld met een geïntegreerde boiler zijn van 190 of 230 liter, zoals de Thermastage Compact Duo (XL). Of je kan gaan voor een apart opslagvat van 300 of 500 liter, zoals de Thermastage Compact Combi. Daarnaast kan ook je ketel het sanitair warm water produceren. Zo win je plaats en is de investering beperkter, maar je gasverbruik zal hoger liggen.   

Zoek je verkoeling in de zomer, dan is een lucht-luchtwarmtepomp — een vaste airco — een goeie aanvulling. Die maakt het niet alleen fris op hete dagen, maar functioneert in de winter ook als bijverwarming. Zo moet je ketel nog minder hard werken en verbruik je nog minder fossiele brandstoffen.   

4. Voordelen van een hybride warmtepomp 

Voordelige en duurzame optie 

Een hybride warmtepomp is betaalbaar, zeker in vergelijking met andere hernieuwbare verwarmingssystemen. Op zich is een lucht-luchtwarmtepomp voordeliger, maar een hybride warmtepomp is het goedkoopste type verwarming waarbij je geen compromissen moet maken naar comfort toe.  

Het enige dat daalt, is je energiefactuur. Je bent namelijk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, wat ook goed is voor het milieu. En de slimme regelaar kiest sowieso op elk moment van de dag de beste warmtebron.  

Eenvoudige installatie 

Een hybride lucht-waterwarmtepomp is compatibel met je huidige verwarmingssysteem. Je kunt de installatie makkelijk plaatsen zonder te kappen en breken. Dit toestel heeft enkel impact op je stooklokaal en je gevel, waar de binnen- en buitenunit komen. Je bestaande radiatoren kun je gewoon behouden! 

Geschikt voor bijna elke woning 

In oude, slecht geïsoleerde woningen zal een hybride warmtepomp weinig voordeel opleveren, omdat de warmteverliezen te groot zijn. Maar in recentere woningen (gebouwd na 1995) volstaat de isolatie meestal wel. Wil je testen of een hybride warmtepomp geschikt is voor jouw woning? Verlaag de aanvoertemperatuur van je cv-water tot 50 à 55 graden en ga na of het voldoende warm wordt in huis, ook op koude dagen. Als dat het geval is, kun je perfect verwarmen met een hybride warmtepomp.  

Het EPC-label daalt 

Met een hybride warmtepomp verbetert de energieprestatie van je woning, omdat dit systeem een pak zuiniger is dan een klassieke cv-ketel. Je verwarmingskosten dalen, terwijl de waarde van je huis of appartement stijgt. Da’s een grote troef naar de toekomst toe! 

5. Nadelen van een hybride systeem 

De buitenunit blijft een aandachtspunt 

De buitenunit van je hybride warmtepomp komt aan je gevel, op je dak of in de buurt van je gevel — bijvoorbeeld op je oprit of (dak)terras. Soms zijn de leidingen zichtbaar, en het geluid van de unit blijft een aandachtspunt. Zoek samen met je installateur naar de beste opstelling. Indien nodig kun je een geluiddempende omkasting laten plaatsen. 

Je blijft afhankelijk van gas 

Een hybride warmtepomp is een goeie stap richting gasloos verwarmen, maar je blijft natuurlijk afhankelijk van fossiele brandstoffen. De energiecrisis van 2022 leerde ons dat de gasprijzen door verschillende factoren (bijvoorbeeld schaarste) de hoogte in kunnen schieten.  

Een lichtpunt: omdat je twee energiebronnen gebruikt, kun je deels terugvallen op de goedkoopste optie

Je hebt twee verwarmingssystemen 

Koppel je een warmtepomp aan je huidige cv-ketel, dan heb je twee verwarmingssystemen met een verschillende levensduur. Een warmtepomp gaat ongeveer 15 jaar mee. Misschien moet je dus na 10 jaar je gasketel vervangen en een paar jaar erna je warmtepomp.  

6. Hoeveel kost een hybride warmtepomp? 

Een add-on hybride warmtepomp is doorgaans goedkoper dan een full-electric warmtepomp, omdat je met een lager vermogen toekomt. Je cv-ketel neemt namelijk een deel van de warmtebehoefte op zich. Logischerwijs is een hybride warmtepomp met ingebouwde cv-ketel de duurste optie. We geven je enkele richtprijzen mee (inclusief plaatsing, exclusief btw). Vraag advies aan een erkend installateur voor een offerte op maat. 

 

Goed nieuws: tot eind 2023 betaal je in Vlaanderen maar 6 procent btw op je hybride warmtepomp. Vanaf 2024 geldt deze btw-verlaging enkel voor woningen die meer dan 10 jaar oud zijn. Ontdek er alles over op Vlaanderen.be.  

 

6.1 De mogelijke premies voor hybride verwarming 

De Vlaamse regering voorziet enkele premies voor wie z’n woning en/of verwarmingssysteem energie-efficiënter maakt.  

  • Mijn VerbouwPremie: installeer je in 2023 een hybride warmtepomp, dan krijg je een premie van minstens 2.000 euro. Vanaf 2024 is het minimumbedrag 1.500 euro.  
  • Totaalrenovatiebonus: zit je al in een traject voor een totaalrenovatiebonus, dan wordt de premie voor je hybride warmtepomp daaraan toegevoegd. De overheid start geen nieuwe trajecten meer op. 
  • EPC-labelpremie: ga je voor een grondige renovatie, dan kun je tot 5.000 euro terugkrijgen als je E-peil daalt.  

Let goed op de voorwaarden voor Mijn VerbouwPremie. Je hybride warmtepomp mag maximaal werken op 55 graden. Als je cv-ketel te oud is, vervalt de premie. Je moet dan eerst investeren in een nieuwe gasketel. Ten slotte moet het pakketlabel (een combinatie van je verwarmingstoestellen) een minimaal seizoensrendement van 110% hebben.  

Via onze subsidiemodule en premiegids ontdek je snel op welke premies jij recht hebt.   

6.2 Wat is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp? 

De terugverdientijd van een (hybride) warmtepomp hangt af van het rendement, de aankoopprijs, de subsidies, de huidige energieprijzen, … Aangezien de prijzen schommelen, is het moeilijk om er een jaartal op te plakken. Dalen de elektriciteitskosten ten opzichte van de aardgasprijs, dan verdien je je investering sneller terug.  

7. Vraag advies over jouw hybride warmtepomp 

Wil je een hybride warmtepomp kopen, maar zit je nog met vragen? Een erkend installateur geeft je met plezier persoonlijk advies en gidst je door ons aanbod. Vul ons contactformulier in en we laten snel iets van ons horen! 

 

Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter